Doden na gevechten aan grens van Gaza en Israël

Bij de ernstigste vuurgevechten sinds meer dan een jaar zijn gisteren aan de grens van de Gazastrook twee Israëlische militairen en twee Palestijnen omgekomen. Er zouden twee Israëlische en een onbekend aantal Palestijnse gewonden zijn gevallen.

Na veertien maanden van relatieve kalmte in de geïsoleerde Gazastrook meldden ooggetuigen en journalisten in Gaza gisteravond dat tanks en bulldozers de smalle kuststrook binnendrongen, ook melden zij luchtaanvallen.

Israël houdt de islamitische beweging Hamas, dat Gaza bestuurt, verantwoordelijk voor de doden. Volgens het Israëlische leger probeerden militanten dichtbij de grens explosieven te plaatsen, en opende het leger toen het vuur, waarna de soldaten Gaza binnentrokken. Israël heeft de grens van de Gazastrook hermetisch afgesloten en gebruikt honderden meters land als bufferzone.

Volgens een woordvoerder van Hamas drongen Israëlische troepen de Gazastrook binnen en schoten leden van de gewapende vleugel van Hamas, de Qassam Brigades, terug. Het Palestijnse persbureau Ma’an meldt dat verschillende wijken in Khan Younis gisteravond bestookt werden door gevechtsvliegtuigen en helikopters, met gewonden tot gevolg, onder wie een jongen van tien jaar.

Sinds Israël in de vorige winter een drie weken durende oorlog uitvocht in de Gazastrook, met circa 1.400 Palestijnse en dertien Israëlische doden als gevolg, zijn er weinig incidenten geweest. Hamas heeft geen belang bij escalatie, omdat het militair niet tegen Israël opgewassen is. Israël is niet in staat gebleken de regering van Hamas omver te werpen. Hamas heeft sinds 2007 de volledige macht in de Gazastrook, het concurrerende al-Fatah van president Mahmoud Abbas regeert op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De spanning rondom de Gazastrook, waar ruim anderhalf miljoen Palestijnen in volledige isolatie leven, nam de laatste weken snel toe. Vanuit Gaza werden weer zelfgemaakte raketten afgeschoten op Israël, met één dode als gevolg. Waarschijnlijk is dat het werk van salafistische groeperingen die aan invloed in het gebied winnen en de concurrentie met Hamas steeds openlijker aangaan. Israël bombardeerde onder meer smokkeltunnels aan de zuidelijke grens.