De lezer schrijft over foto's van Kramer en Van Mierlo

WFA08T:HERDENKING VAN MIERLO:AMSTERDAM;18MAR2010-Herdenkingsdienst voor Hans van Mierlo in de mozes en Aaronkerk bij het Waterloplein. Foto: Conny Palmen (vrouw van van Mierlo) komt aan bij de plechtigheid. Rechts Boris van der Ham (graag check voor zekerheid)WFA/om/str.Olivier Middendorp WFA OLIVIER MIDDENDORP

Op de voorpagina van 18 maart staat boven een artikel over de politieke erfenis van D66-oprichter Hans van Mierlo een grote foto van twee rouwauto's met daartussen zijn weduwe Connie Palmen tijdens zijn uitvaartdienst. Naar mijn mening past het niet een dergelijke paparazzi-achtige foto te publiceren. De wens de uitvaart in besloten kring te doen plaatsvinden, had moeten worden gerespecteerd. De foto heeft geen nieuwswaarde en op andere wijze had aandacht getrokken kunnen worden voor het artikel.

Martin G.J. Hooftman

Boskoop

Nu is Sven Kramer als eerste schaatser vier maal op rij wereldkampioen geworden, en wat doet deze krant? Een foto afdrukken (22 maart) waarop Kramer eruit ziet als een halve gek, wiens handje vastgehouden moet worden door zijn coach. Dat kan toch niet?

A. Waalkens

Zwolle

De krant antwoordt

Natuurlijk ben ik het met de lezer eens dat de krant privacy waar mogelijk en nodig moet respecteren. Juist daarom hebben we geen foto’s geplaatst van de begrafenis zelf of van momenten uit de dienst, waarbij we inzoomden op persoonlijk verdriet. We kozen nadrukkelijk voor deze, tamelijk afstandelijke foto. En waarschijnlijk hadden we zelfs deze foto niet geplaatst als Connie Palmen, hoewel ze op zichzelf als romanschrijver en vrouw-van een publiek figuur is, zich in de dagen ervoor onbehaaglijk had getoond over de aanwezigheid van fotografen. Dat was niet het geval. Op een aantal momenten, zoals tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Rode Hoed in Amsterdam, een dag eerder, en op het moment dat Van Mierlo’s kist het huis uit werd gedragen, gaven Palmen en andere familieleden zeker niet aan bezwaar te hebben tegen de aanwezigheid van fotografen.

Een andere reden is dat we dit een prachtige, intrigerende foto vonden.

En ten slotte vonden we het ook een mooi idee: Van Mierlo’s ‘oude krant’ – hij werkte voor de opinieredactie van het Algemeen Handelsblad, waaruit deze krant in 1970 voortkwam – die op de voorpagina op de dag van zijn begrafenis een stuk wijdt aan de hernieuwde vitaliteit van zijn politieke ideeën.

Op de sportpagina is maandag niet gekozen voor een juichfoto van Sven Kramer, ook al behaalde hij zijn vierde wereldtitel bij het allroundschaatsen. Onze fotograaf had een reeks foto’s geleverd waaronder twee waarop Kramer en zijn coach Gerard Kemkers te zien waren. Op de ene foto omhelsden ze elkaar, op de andere, die bij het artikel van schaatsverslaggever Maarten Scholten werd geplaatst, houden coach en schaatser elkaars hand vast terwijl ze over het ijs gaan, vlak voor Kramers start op de tien kilometer. Wij vonden die foto’s bijzonder omdat ze de goede band illustreren die er nog is na de blunder van Kemkers op de olympische tien kilometer, toen hij Kramer naar de verkeerde baan stuurde. Die misser in Vancouver behoort tot een van de meest bijzondere sportmomenten van dit jaar en zal ongetwijfeld een plaats krijgen in de schaatshistorie.

Voor de foto met omhelzing is niet gekozen, omdat het beeld te onrustig was. Op de geplaatste foto gaat Kramer licht gebukt over het ijs, wat door een aantal lezers bijna als beledigend wordt ervaren. Het had natuurlijk heroïscher gekund, maar de foto toont vooral een roerend contact tussen schaatser en coach.

    • Birgit Donker