Balkenende moet vier jaar blijven

Lijsttrekker Jan Peter Balkenende moet schriftelijk verklaren dat hij bereid is na de verkiezingen voor de gehele vier jaar plaats te nemen in de Tweede Kamer.

Volgens de CDA-regels moet elke kandidaat een verklaring tekenen „dat hij bereid is zitting te nemen in de Kamer en de gehele zittingsperiode als lid van de desbetreffende Kamer aan zal blijven, tenzij het partijbestuur ontheffing verleent”. Die eis geldt ook voor de demissionaire premier, zegt een woordvoerder van het partijbestuur: „Dat moeten alle kandidaten, dus ook de lijsttrekker.”

Begin deze maand werd Balkenende in een tv-programma gevraagd of hij alleen „beschikbaar zou zijn voor het premierschap”. Zijn antwoord luidde: „Laat ik daar maar eens ja op zeggen.” Dit leverde hem kritiek op, aangezien het verkiezingen voor de Kamer zijn. Twee weken later nuanceerde de CDA-leider zijn standpunt: „Je staat op de lijst. Het is logisch dat de Tweede Kamer dan in beeld komt. Mijn opmerking moet staan voor de ambitie dat het CDA een goed resultaat boekt.”

Balkenende zei niet dat hij ook daadwerkelijk in de Kamer plaats zou nemen. Die eis stelt het kandidaatstellingsreglement van het CDA wel. Als iemand die schriftelijke verklaring niet overhandigt, „wordt de desbetreffende persoon geacht zich niet beschikbaar te stellen voor een kandidatuur”, staat er. Bronnen rond de premier zeggen dat hij in ieder geval de eerste vergadering van de nieuwe CDA-fractie zal voorzitten.

Briljante fractie: pagina 2

    • Derk Stokmans