Zalm verwacht ook verlies ABN in 2010

ABN Amro heeft in 2009 verlies geleden. Ook in 2010 verwacht bestuursvoorzitter Gerrit Zalm nog geen winst. Pas in 2011 rekent hij weer op een „behoorlijke winst” voor de staatsbank.

ABN Amro leed vorig jaar verlies door onder meer de kosten voor de integratie met Fortis en moest 100 miljoen euro bijdragen aan het depositogarantiestelsel door het omvallen van DSB Bank.

Maar ook de gedaalde rentebaten en de exceptioneel hoge voorziening van 1,17 miljard euro voor tegenvallers op de kredietmarkt voor bedrijven en particulieren zorgden voor de rode cijfers.

Over 2009 werd er een verlies geboekt van 117 miljoen euro, vergeleken met een winst van 471 miljoen euro in 2008. In jaren zonder recessie komt de voorziening voor tegenvallers bij uitstaande kredieten niet boven de 300 à 400 miljoen euro uit, aldus Zalm vanmorgen.

De kans dat ABN Amro over 2010 winst zal maken is vrijwel uitgesloten. De bank moet dit jaar een boekverlies nemen van 800 miljoen tot 900 miljoen euro op de verkoop van enkele regionale kantoren voor zakelijk bankieren en dochter HBU aan Deutsche Bank. Deze verkoop, opgelegd door de Europese Commissie als voorwaarde voor de samenvoegingen van ABN Amro en Fortis, staat gepland voor het tweede kwartaal van dit jaar.

In 2010 wil ABN Amro een eind komen met de integratie van Fortis. Zo zal de naam Fortis verdwijnen uit het straatbeeld en worden de bankfilialen van de twee samengevoegd of gesloten.

Het afvloeien van 4.500 banen door deze samenvoeging moet er mede voor zorgen dat de kosten bij de bank dalen. Kosten beheersen is sinds jaar en dag een probleem bij ABN Amro. In 2009 steeg de efficiencyratio – de operationele kosten afgezet tegen de inkomsten – van 73 procent naar 77,5 procent. Zalm herhaalde vanmorgen dat deze ratio in 2012 moet zijn teruggebracht naar 60 tot 65 procent.

De rentebaten daalden met 7 procent tot 3 miljard euro. De bank had last van klanten die in 2008 hun geld langere tijd vastzette in deposito’s tegen een relatief hoge rente. Kort daarna begon de rente te dalen.