Wetenschap kort

Verbeterd maïsras kan tekort aan vitamine opheffen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Zeldzame genvarianten kunnen het gehalte aan bètacaroteen in maïs tot 18 maal verhogen, meldde het tijdschrift Nature Genetics op 21 maart. Dat is goed nieuws voor mensen in ontwikkelingslanden. Bètacaroteen, ook wel provitamine A genoemd, wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. De meest voorkomende oorzaak van blindheid in ontwikkelingslanden is een gebrek aan vitamine A. Jaarlijks loopt een kwart tot een half miljoen ondervoede kinderen het risico blind te worden. Vooral in Afrika eten veel arme mensen weinig anders dan maïspap. Plantenveredelaars werken nu aan maïsrassen met een hoger gehalte bètacaroteen. Waarschijnlijk komen de eerste vitamine A-maïsrassen in 2012 in Zambia op de markt. De nieuw ontdekte, gunstige genvarianten vertragen een biochemische route waarlangs veel bètacaroteen in andere, minder nuttige carotenoïden wordt omgezet.

Bloedverdunner gaat miskraam niet tegen

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Bloedverdunnende medicijnen werken niet tegen herhaalde miskramen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek onder ruim 360 vrouwen die minstens twee keer een miskraam hadden gehad. Het onderzoekverslag staat op de website van The New England Journal of Medicine. Websites die het tegengaan van miskramen bespreken bevelen aspirine en krachtiger middelen tegen bloedstolling (heparines) vaak aan. De richtlijn van de Nederlandse gynaecologen zegt echter dat niet uit goed onderzoek is gebleken dat het werkt. Dat onderzoek is nu gedaan. Ongeveer eenderde van de vrouwen die mee deed heeft inmiddels een kind, maar het maakte niet uit of ze een aspirine, een combinatie van aspirine en heparine of een nepbehandeling (placebo) kregen.