We zijn toe aan een geheel nieuwe omroep

Keert binnen het CDA de bloedgroepenoorlog een beetje terug?

Als ik lieg, lieg ik in commissie van de Volkskrant, waar ze de suggestie warm houden. Een artikel over de kwestie begon gisteren met Brabantse jongerenafdelingen die in Brabant en Limburg ‘lucht gaven aan hun twijfel over Balkenende’, Veeg teken natuurlijk, want de jeugd houdt volgens mij de toekomst. Het stuk vervolgde met de uikomst van een EO-enquête. Van 150 Brabantse en Limburgse raadsleden en wethouders geeft maar liefst eenderde de voorkeur aan een andere leider. Dubbele insinuatie. EO-peilingen zijn immers protestants. En van buiten het CDA.

‘De huidige CDA-top’, wreef de Volkskrant verder zout in de wonde, ‘wordt gedomineerd door protestanten. Hoewel de bloedgroepen minder een rol spelen dan enkele jaren geleden, lijkt het weer zwaarder te gaan tellen nu het moeilijk wordt’.

Geen spoor van bewijs natuurlijk. ‘Het nieuws halen de mensen wel van internet’, zou Derk Sauer zeggen, de Rupert Murdoch van NRC Handelsblad. Maar ik heb nog even gekeken, en het enige wat ik op internet vond was dat stuk van de Volkskrant.

Zorgwekkender vond ik de alternatieve kandidaten waar de Brabantse en Limburgse dissidenten steeds mee komen. Herman Wijffels. Ja, die heeft wel wat leukers omhanden. Of Eurlings. Maar vóór die z’n voorgenomen kinderen allemaal heeft gemaakt zijn we een paar jaar verder, en dan moet hij ze (om er niet meteen van te vervreemden) zeker nog tot en met groep 2 naar de basisschool brengen. Dan is het al gauw 2020 of 21. Wie dan zorgt.

In het rijtje kwam ook het Limburgse Kamerlid Ger Koopman voor. Dat moet een grapje van de Volkskrant zijn geweest. Hoog op de shortlist blijft Gerd Leers staan. Sinds het rehabilitatietweeluik dat Nova onlangs uitzond, weten we dat Gerd een goeiige sukkel is, die niks mooiers kon bedenken dan een vakantiehuisje aan de Bulgaarse Zwarte Zeekust, en die daar een eigen topambtenaar, een vreemde ambassadeur en beeldende kunst uit Sofia voor had ingeschakeld. Op handen gedragen man, dus geknipt voor een Limburgs sjoemeldorp. Zo iemand zet je toch niet in het Torentje? Prins Carnaval voor het leven mag hij van mij worden. En op elke verjaardag van zijn ontslag als burgemeester een herdenkingsconcert met André Rieu op het Vrijthof.

Laatste suggestie in dat stuk van de Volkskrant: ‘Er moet (voor de kieslijst) liefst een vrouw komen op de plaats na Balkenende. Gedacht werd aan Marja van Bijsterveldt. Maar die is van dezelfde denominatie als Balkenende.’

Altijd pech, die roomsen. Zou iemand als mevrouw van Bijsterveldt niet kunnen worden meegenomen in het grand design van Ayaan Hirsi Ali en Antoine Bodar om alle moslims in Nederland tot het katholicisme te bekeren?

Hoe zou het overigens komen dat de protestantse christenen ineens getalsmatig de baas lijken? Zelfs gedurende en na de Tachtigjarige Oorlog waren ze met niet meer dan een handjevol. Ze intimideerden de grote roomse meerderheid met de verovering van Den Briel. Maar als Filips II niet zo nodig ook nog oorlog had willen voeren met de Fransen, de Engelsen en de Turken, waren de calvinisten alsnog door Spanje weggeblazen.

En wie hoor je nu de grootste fundamentalistische waffel opzetten? Precies: Henk Hagoort – die ‘een cultureel erfgoed’ in gevaar ziet komen als D66 haar zin krijgt en er 150 miljoen wordt bezuinigd op de begroting van de Publieke Omroep (700 miljoen), die met tien in plaats van 24 zendgemachtigden ook nog heel royaal uit de voeten kan.

Het zijn natuurlijk allemaal keutelbedragen, en het komt pas in de buurt als we ook die laatste tien zenders opheffen – maar dan zullen we eerst onder het verlichte motto scheiding van televisie en staat een volstrekt geseculariseerde omroepvereniging moeten stichten.

Word lid!

Jan Blokker

    • Jan Blokker