Voor meer informatie surf naar de website

Wie is Kim Pieters? Hoewel de 30-jarige actrice een bescheiden aandeel had in drie bioscoopfilms en een hoofdrol in de televisieserie Julia’s tango (Net5), kende tot voor kort vrijwel niemand haar naam. Gisteren werd in de slotaflevering van het tiende seizoen van Wie is de mol? (AVRO) onthuld dat zij „de mol” was.

Het oorspronkelijk Vlaamse spelletje verrijkte de Nederlandse taal met uitdrukkingen als „mollenstreken” en „ik zat al vanaf het begin op jou”. Tien min of meer bekende Nederlanders voeren in een ver land (dit jaar het productioneel peperdure Japan) elke aflevering twee opdrachten uit, waarmee geld voor de pot valt te verdienen. Een van hen, de mol, heeft als taak zo veel mogelijk te saboteren. Aan het einde vult iedereen een vragenlijst in over de mol. Wie er het verst vanaf zit, moet naar huis. Aan het eind blijven er drie over. Wie dan het snelst en best de mol identificeert, wint de pot.

Wie is de mol? is een licht verslavend programma, wat vooral te maken heeft met speculaties over de rolverdeling. Wie niet de mol is, doet zijn best toch de verdenking op zich te laden om de andere deelnemers te misleiden.

Ik redeneer het liefst vanuit de veronderstelde motieven van de redactie. In 2006 deed Milouska Meulens van het Jeugdjournaal zo warrig en naïef dat je haar niet snel als mol herkende. In dat geval zou het dit jaar actrice Sanne Vogel moeten zijn. Maar een jaar eerder mocht Yvon Jaspers haar brave imago als mol weerleggen, dus gokte ik nu op Frits Sissing.

De mollenrol was dit keer weggelegd voor een grote onbekende, en daar hadden we achter kunnen komen dankzij verstopte hints. Die zijn behoorlijk vergezocht, zoals een ketting met een kruis, het Japanse letterteken voor het getal tien, of zinnetjes als „kennis is macht”, waarvan de beginletters haar naam vormen. Toch waren beide aanwijzingen al wekenlang druk bediscussieerd op het forum van de website van het programma. Wie weet waren die reacties wel geplant door de redactie.

Het wordt op die manier aantrekkelijk gemaakt om de AVRO-site te bezoeken, een trend die je bij de hele publieke omroep aantreft. Voor het volledige interview van Clairy Polak met bankpresident Nout Wellink: surf naar de site van Nova. Voor meer informatie over de discussie in de ministerraad van 1960 over de chanteerbaarheid van prins Bernhard met een Perzisch meisje: bezoek de site van NOS Nieuws. Dat laatste viel tegen. Alles wat Pauline Broekema al in het journaal van acht uur had gemeld, werd daar keurig samengevat. De enige toevoeging was dat de door het Nationaal Archief vrijgegeven notulen deel uitmaakten van vertrouwelijke documenten, de zogeheten ‘zuurkastnotities’. Maar het levert wel hits op.

    • Hans Beerekamp