VN-topman laakt regime Birma

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, is bang dat de verkiezingen in Birma een schijnvertoning zullen worden. Ban zei gisteren „gefrustreerd en teleurgesteld” te zijn over de trage uitvoering van afspraken die hij vorig jaar had gemaakt met de Birmese junta, onder andere over de vrijlating van oppositieleider Aung San Suu Kyi en andere politieke gevangenen.

Ban zei dit na afloop van een bijeenkomst van vijftien landen die de militaire leiding van Birma opriepen om open verkiezingen te houden waaraan iedereen kan meedoen. De groep landen, waaronder buurlanden van Birma, verschillende Aziatische en Europese landen en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, bespraken de nieuwe kieswetten die het militaire bewind recentelijk heeft gepubliceerd.

Deze zijn volgens de internationale gemeenschap ontworpen om Suu Kyi buiten de verkiezingen te houden. Volgens een van de nieuwe kieswetten mogen mensen die zijn veroordeeld niet lid zijn van een politieke partij. Suu Kyi heeft anderhalf jaar huisarrest gekregen voor het ontvangen van een ongenode gast in haar huis.

De vroegere Nobelprijswinnaar vindt dat haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD, onder de huidige omstandigheden niet aan de verkiezingen moet meedoen. De NLD neemt daar volgende week formeel een besluit over, maar de kans is klein dat de partij haar leider niet zal volgen. De Birmese generaals houden zaterdag voor de laatste keer hun jaarlijkse militaire parade. Ze maken na de verkiezingen plaats voor een burgerregering. Weinigen geloven dat de militairen de macht werkelijk zullen overdragen na de komende verkiezingen, de eerste in twintig jaar. (Reuters)