VN praten in Kabul over vrede met oud-Talibaan

De speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties (VN) in Kabul heeft gisteren een delegatie ontmoet van Hezb-i-Islami, de beweging van krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar. De opstandelingen zeggen dat ze vrede willen sluiten met de Afghaanse regering.

Hekmatyar heeft in het verleden samengewerkt met de Talibaan en nu weer afstand van hen genomen. VN-vertegenwoordiger Staffan de Mistura heeft volgens een verklaring „geluisterd” naar de delegatie. Details zijn niet bekendgemaakt.

Maandag heeft de delegatie een ontmoeting gehad met president Karzai en een vredesplan gepresenteerd waarin de terugtrekking van buitenlandse militairen voor het einde van het jaar centraal stond. Woensdag is die eis aangepast: toen zei een woordvoerder dat Hezb-i-Islami akkoord gaat met terugtrekking vanaf juli 2011, zoals president Obama voor ogen staat. Ook verklaarde de beweging zich bereid om als „een brug” naar de Talibaan te fungeren.

De Mistura’s voorganger Kai Eide erkende recentelijk dat de VN gesprekken hebben gevoerd met de Talibaan. Die werden door de Talibaan afgebroken toen hun tweede man, Mullah Baradar, in Pakistan werd gearresteerd. In reactie op de toenadering van Hekmatyar hebben Talibaan-leiders herhaald dat ze pas tot gesprekken bereid zijn als alle buitenlandse troepen zijn vertrokken.

De Amerikaanse minister van Defensie Gates zei woensdag dat de gesprekken te vroeg komen. „De verandering in het [militaire] momentum is nog niet sterk genoeg om de Talibaanleiders ervan te overtuigen dat ze gaan verliezen.” Pas dan „kunnen zij bereid zijn om een akkoord te sluiten”, zei hij. (AP, Reuters)