Villepin uit Franse regeringspartij

De Franse ex-premier Dominique de Villepin neemt afscheid van regeringspartij UMP. Hij voelt zich „niet op zijn gemak” bij de politiek van president Nicolas Sarkozy, die hij „ongerichte” hervormingen verwijt. Villepin richt in juni een eigen politieke partij op. Dat heeft hij gisteren aangekondigd tijdens een persconferentie in Parijs. Villepin presenteerde zichzelf als gaullist en als erfgenaam van zijn mentor, ex-president Jacques Chirac. Tegen Villepin loopt nog een rechtszaak in hoger beroep waarin hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij een lastercampagne tegen Sarkozy. Volgens Villepin laat Sarkozy hem uit persoonlijke haat vervolgen. Foto AFP French former Prime minister Dominique de Villepin, gives a press conference at the Press Club in Paris on March 25, 2010, to unveil a new political movement, before creating in June a party. Villepin, a career diplomat and one of France's President Nicolas Sarkozy's most bitter rivals, served as prime minister between 2005 and 2007 but is best known outside France for his eloquent opposition to the Iraq war.
AFP PHOTO BERTRAND GUAY
AFP