'Vera Pauw behoort tot de buitencategorie'

Gisteren nam Vera Pauw ontslag als bondscoach van het vrouwenvoetbal. In de reacties klinkt vooral respect door, maar ook zorg over de toekomst.

Het leven van Vera Pauw (1963) staat in het teken van voetbal. Op haar 13de kreeg ze dispensatie van de KNVB om als vrouw te gaan voetballen. Ze was eigenlijk te jong. Ze speelde bij clubs in Nederland en Italië en voor het nationale elftal (89 interlands). Tussen 1998 en 2004 was ze bondscoach van de Schotse vrouwen, daarna de Nederlandse. Vera PAUW (1963) Nederlands voetbalcoach. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C== Nederland. Zeist, 17 februari 2010 ©Vincent Mentzel 2010

In het vrouwenvoetbal heerst verslagenheid over het ontslag van Vera Pauw, bondscoach van het vrouwenelftal. Sommigen begrijpen dat zij zich verzette tegen de toenemende invloed van marketingspecialisten binnen de KNVB, anderen vinden dat zij daar te krampachtig mee omging.

Daphne Koster, aanvoerster Nederlands vrouwenelftal: „Vera heeft de spelersgroep van tevoren ingelicht over haar besluit. En ik geef toe: het kwam hard aan, we waren er allemaal stil van. Ik heb geen moment het gevoel gehad dat ze ons in de steek laat. Vera eist het uiterste van haar speelsters, maar ook van zichzelf. Ik kan mij voorstellen dat zij er een punt achter zet als zij door een onwerkbare situatie niet meer alles kan geven. De komende WK-kwalificatieduels [tegen Slowakije, als Pauw nog op de bank zit] willen we het maximale aantal punten halen. Al was het maar om te laten zien: wij staan achter onze bondscoach.”

Ruud Bruijnis, directeur amateurvoetbal van de KNVB: „Wij hebben grote waardering voor de voortrekkersrol die Vera Pauw de afgelopen jaren heeft vervuld in de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Met haar pionierswerk heeft zij het vrouwenvoetbal naar het huidige niveau gebracht. Nu staat het definitief op de kaart en is de organisatie eromheen gegroeid en veranderd. Voor alle voetballende vrouwen en meisjes zullen wij verder bouwen op het stevige fundament dat Vera heeft gelegd.”

Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen: „Ik heb met aardig wat topcoaches samengewerkt [onder wie Frank Rijkaard, Dick Advocaat en Guus Hiddink] en Vera behoort zonder twijfel tot de besten. Zij is in staat om hoofd- van bijzaken te scheiden, ook in situaties waar het succes met je aan de haal kan gaan, zoals bij het EK in Finland. Het zal nog heel wat moeite kosten om een goede vervanger te vinden, ik ben bang dat men zich daar op verkijkt. Hoeveel respect zij onder coaches geniet merkte ik tijdens de cursus Betaald Voetbal, waar ik docent was. Zij behoort tot de buitencategorie. Misschien duurt het nog een aantal jaren voordat dat tot het grote publiek doordringt.”

Assistent-bondscoach Ed Engelkes:„Dit is niet het goede moment om te reageren. Misschien later, als het stof is neergedaald.”

Hesterine de Reus, enige vrouw naast Pauw die diploma Coach Betaald Voetbal haalde en coach van het elftal onder de 19 jaar: „Dit is een sombere dag voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. Het vertrek komt rauw op mijn dak. Hoe nu verder? Geen idee.”

Clémence Ross-van Dorp, voorzitter van de Stichting Eredivisie Vrouwen : „Ik kan mij voorstellen dat Pauw moeite heeft met de veranderingen die volgden op het EK-succes. Onder haar bezielende leiding is het Nederlandse vrouwenvoetbal groot geworden, maar dat betekent ook dat je professionals nodig hebt om die veranderingen gestalte te geven. Ervaren marketeers bijvoorbeeld, sponsormanagers. Pauw moest in dat proces leren loslaten. En voor iemand die haar hele leven heeft moeten knokken, zal dat niet gemakkelijk zijn. Haar kennende denk ik dat zij al over een opvolger heeft nagedacht. Niemand kan zich met haar meten, maar het gat zal toch moeten worden gevuld.”

Priscilla Janssens, manager eredivisie vrouwen: „Vera is de grondlegger van alles wat vrouwen- en meidenvoetbal aangaat: de eredivisie, het nationale elftal, gemengd voetbal, de vriendinnendagen. Diep respect, meer wil ik er niet over zeggen.”

Mary Kok-Willemsen, coach FC Twente: „Pauw is iemand met een uitgesproken visie en veel deskundigheid. Als plafonds tegen elkaar gaan duwen, is het niet wenselijk door te gaan.”

    • Danielle Pinedo