Vaticaan richt pijlen op media

In een poging de schade te beperken heeft het Vaticaan gisteren alle communicatiemiddelen in stelling gebracht om de „laag-bij-de-grondse aanval” van The New York Times te pareren.

De krant van het Vaticaan, l’Osservatore Romano en de krant van de Italiaanse bisschoppen, l’Avvenire ontkennen dat paus Benedictus XVI in een vorige functie seksueel misbruik heeft toegedekt en dat hij verzuimde een Amerikaanse pedofiele priester te straffen.

Volgens de pauselijke pers proberen media „de feiten te verdraaien”om „ten koste van alles Benedictus en zijn naaste medewerkers treffen”. De internationale media zijn er op uit de „Kerk als enige verantwoordelijk te stellen voor het seksueel misbruik”.

„Vuilspuiterij. We hebben er schoon genoeg van”, zegt een hoge Vaticaan-medewerker anoniem.

De paniek binnen het Vaticaan groeit nu de The New York Times vandaag met nieuwe beschuldigingen komt. De krant stelt dat Ratzinger als bisschop van München meer wist van de hervatting van het pastorale werk door een pedofiele priester die in therapie had moeten gaan. Hij vergreep zich opnieuw aan jongens.

Zaterdag bood de paus in zijn brief aan de Ieren excuses aan voor het wangedrag van pedofiele priesters en het toedekken daarvan door bisschoppen. Hij beloofde transparantie en zero tolerance.

Maar nieuwe slachtoffers van seksueel misbruik blijven zich melden. Gisteren demonstreerden er een paar op het Sint-Pietersplein. Ze vroegen om het aftreden van Benedictus. Dat is binnen het Vaticaan ondenkbaar. De paus is alleen verantwoording verschuldigd aan God en hij buigt niet voor de pers. „De lijdensweg doorstaan en de andere wang toekeren, is blijkbaar wat Benedictus te doen staat’’, zegt een hoge functionaris.

Vaticaan-watcher Marco Politi van de krant Il Fatto zegt desgevraagd dat het tijd is voor absolute transparantie. „We staan op een splitsing. Of het blijft bij woorden van Ratzinger, of hij opent het archief.” De Congregatie van de Geloofsleer heeft de afgelopen tien jaar 3.000 zaken van seksueel misbruik verzameld. „Vertel welke priesters schuldig waren, hoeveel personen zijn vervolgd, of ze zijn overgeplaatst en weer nieuwe misdrijven hebben begaan. Vertel de hele waarheid”, aldus Politi.

Opinie: pagina 7

Documenten en meer verhalen op nrc.nl/misbruik-kerk

    • Bas Mesters