tijdschrift

De Mededelingen Frederik van Eeden genootschap

De Mededelingen Frederik van Eeden Genootschap, 115 blz. €25,-

Nederland leer je kennen aan de hand van Multatuli, Couperus en Frederik van Eeden, verklaarde schrijver en vertaler Farooq Khalid vorig jaar in een interview in deze krant. Van Multatuli’s Max Havelaar is vanwege diens 150ste verjaardag net een hertaling uit en Couperus werd (weliswaar om diens witte handen) op het Boekenbal nog uitbundig geprezen door Adriaan van Dis. Maar zijn er behalve de vertaler van De kleine Johannes in het Urdu nog andere mensen die menen dat Frederik van Eeden (1860-1932) meer waardering verdient?

Zijn brede ontwikkeling en belangstelling zou wellicht kunnen helpen. In het aan het Frederik van Eeden-genootschap gelieerde tijdschrift (officieel heet het Mededelingen) treft men zowel stukken aan over Van Eedens visie op de ideale staat, zijn correspondentie met tijdgenoot Albert Verwey of ‘groen in de dromen van Frederik van Eeden’.

Mocht er, nu de 150ste geboortedag van Van Eeden aanstaande is, geen run ontstaan op Van de koele meren des doods, dan kan er altijd nog door psychologen aller landen een standbeeld voor hem worden opgericht. Van Eeden, die naast schrijver en wereldverbeteraar ook als psychiater aan de weg timmerde, verschilde weliswaar van mening met Freud over de interpretatie van dromen, zijn The Study of Dreams (1914) schijnt in Engelse onderzoeken nog regelmatig ‘als een klassieker geciteerd te worden’. Van Eeden blijkt de droom ‘als een voorproef van het hiernamaals’ te hebben gezien. Voor de dromenleek is dat nogal een boude en ietwat onheilspellend aandoende bewering, die doet verbazen dat het niet Van Eedens wetenschappelijke, maar juist zijn literaire teksten zijn die ondergesneeuwd zijn geraakt. Veel van Van Eedens teksten staan op dbnl.nl.

    • Sebastiaan Kort