SELECTIE Theater

Gert en Ilay de Boer in ‘Dit is mijn vader’ foto Moon Saris

Dit is mijn vader

In de voorstelling Dit is mijn vader staat Ilay de Boer op het toneel met zijn eigen vader. Hij is Joods, zijn vader is goj. Aanvankelijk lijkt het gesprek over voetbal te gaan. Totdat Ilay zijn vader bekent dat hij door zijn voetbalvrienden in elkaar is geslagen. De losse conversatie verandert in een grimmig conflict tussen de eeuwige drang tot verzoening van de vader tegenover de felle zoon die woedend is over het antisemitisme. Hij verwijt zijn vader nergens voor te staan.

Tournee t/m 9 april. Inl. huisvanbourgondie.nl

De opgaande zon

Regisseur Arie de Mol maakt bij Toneelgroep Maastricht een heftige, bewogen voorstelling van De opgaande zon (1908) van Herman Heijermans. Een winkelier dreigt vermorzeld te worden door een warenhuis, zijn dochter ziet redding in de brandverzekering. Met vreemde, hoekige bewegingen en een vérdragende stem toont Jack Vecht, in de hoofdrol, hoe de winkelier zijn angst overschreeuwt.

T/m 16 mei Derlon, Maastricht. Inl: toneelgroepmaastricht.nl

Van de brug af gezien

Ìn het migrantendrama Van de brug af gezien (1955) van Arthur Miller verraadt dokwerker Eddie uit jaloezie zijn illegale neven. Regisseur Erik Whien en de spelers van Toneelgroep Oostpool maken het verhaal spannend als een thriller..

Tournee t/m 25 april. Inl: oostpool.nl.

Tirza

Het Nationale Toneel bewerkte de roman van Arnon Grunberg tot een helder toneelstuk, over een saaie intellectueel die een onverwachte misdaad pleegt. Kees Hulst speelt op indrukwekkende wijze de hoofdrol. Zijn harkerige klerkenhouding, zijn stelten, zijn deadpan en zijn droge humor vallen precies op hun plaats.

Tournee t/m 12/6. nationaletoneel.nl.

Elf minuten

Het Noord Nederlands Toneel van Ola Mafaalani maakt een voorstelling van Coelho’s roman Elf minuten, over een prostituee. Malou Gorter draagt het drama op zakelijke toon, maar met veel gevoel voor nuance. De toegevoegde casestudies geven de theaterversie een diepte die in de roman ontbreekt: die van de gêne tegenover de treurnis van de prostitutie.

Tournee t/m 22 mei. Inl.: nnt.nl.