SELECTIE Film

‘Hadewijch’ van Bruno Dumont scene uit de film Hadewijch (2009) FOTO: Tadrart Films

Hadewijch

Regie: Bruno Dumont ****

Hadewijch gaat over de zoektocht naar het hogere en onderzoekt de grens tussen extase en extremisme. Wanneer en waarom leidt religieuze vervoering tot extreme daden? In de beginscènes is Céline een novice met de naam Hadewijch in een klooster in een bosrijk gebied. Wanhopig poogt ze één te worden met Christus, net zoals haar naamgeefster, de 13de-eeuwse mystica Hadewijch. De moeder-overste raad haar aan terug te gaan naar de wereld en eenmaal terug in Parijs maakt ze kennis met Nassir. Langzaam raakt ze in de ban van zijn preken en radicale visie op het martelaarschap. Dumont stelt vooral vragen en ziet af van pasklare antwoorden.

In: 6 bioscopen

The Messenger

Regie: Oren Moverman ****

‘Aanzeggers’ heten ze hier en in goed Amerikaans legerjargon: ‘casualty notification officers’, militairen gespecialiseerd in het brengen van slecht nieuws. In de The Messenger spelen Woody Harrelson en Ben Foster de militairen die dag na dag worden opgeroepen om naar ouders en achterblijvers te rijden. Debuterend regisseur Oren Moverman is zelf oorlogsveteraan en zijn ervaringen lagen ten grondslag aan de filosofische onderlaag van de film, die gaat om het absurdisme van overleven en de wijze waarop het leven protocollen verstoort.

In: 3 bioscopen

Crazy Heart.

Regie: Scott Cooper. ***

Veel in Crazy Heart over de verlopen countryzanger Bad Blake is op het banale af. Een in drank en zelfmedelijden afgegleden muzikant (Jeff Bridges) ontmoet een goedhartige vrouw. Nieuwe hoop, dan terugval en crisis. Welke morsige oude man van zestig jaar zet zo innemend een vereenzaamde charmeur neer? Bridges bemoeide zich overal mee in deze voor hem geschreven film van debutant Scott Cooper en dat bracht hem een Oscar voor beste acteur dit jaar.

In 5 bioscopen

Nanny McPhee and the Big Bang

Regie: Susanna White ***

Gouvernante Nanny McPhee (Emma Thompson) beschikt over magische krachten. Ze mag dan veel lelijker zijn dan Mary Poppins, elke keer als ze de koters die ze onder haar hoede heeft, een wijze les leert, verdwijnt er een van haar lelijke gezichtskenmerken: een wrat, wipneus of een Theo & Thea-tand. In Nanny McPhee and the Big Bang stelt ze orde op zaken bij vijf kinderen die er een zootje van maken. Ze leert iedereen vijf tijdloze lesjes: niet vechten, alles delen, elkaar helpen, samenwerken en vertrouwen hebben.

In: 100 bioscopen

Millennium 3: Gerechtigheid

Regie: Daniel Alfredson ***

De Zweedse regisseur Daniel Alfredson levert in deel drie opnieuw een visueel en dramatisch vlak product af waarin met name de schurken weinig reliëf krijgen. Informatie komt tot ons via gesprekken en boswandelingen. Eén schurk komt wel uit de verf: Salanders psychiater dr. Teloborian, een huichelachtige friemelaar. Salander vloert hem in de finale, en dat vormt toch een waardig besluit van een filmserie.

In 39 bioscopen

Movies that Matter

Het Internationaal film- en debatfestival t/m 31 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui presenteert zo’n zeventig human rights speelfilms en documentaires. Bij de meeste vertoningen is een inleiding, debat of talkshow met activisten, politici, filmmakers en journalisten.

Inl www.moviesthatmatterfestival.nl