SELECTIE Diversen

Max Pechstein: ‘Das gelbschwarze Trikot’, 1909, in het Groninger Museum

Salon Berlin

Groningen De Brücke-expositie in het Groninger Museum is vrijdagavond tussen 20-21u inspiratiebron voor de dans en theatervoorstelling Salon Berlin: Das ist Berlin, wie’s weint und wie es lacht, onder regie van Aglaya Koika. In de voorstelling komen de schilderijen tot leven en zijn er performances met dans, kunst en theater.

Res 050-3666555 of via boekingen@groningermuseum.nl. Inl www.groningermuseum.nl

Getekend

Heerenveen Han Steenbruggen (directeur-conservator van Museum Belvédère), gaat 30 maart 20u in gesprek met kunstenaar André de Jong over zijn expositie Getekend met krijt- en houtskooltekeningen van landschappen en het menselijk lichaam. Na het interview zal hij op zaal een toelichting te geven op zijn werk.

Res 0513-644999 of info@museumbelvedere.nl

Bijzondere bomen

Overveen Op Landgoed Elswout vertelt een beheerder van Staatsbosbeheer zondag 28 maart 14u tijdens een twee uur durende rondleiding over de bomen die van nature in de duinstreek thuis horen en over de soorten die zijn aangevoerd uit verre streken door de voormalige landheren die Elswout hebben bewoond.

Start: bij de witte bank achter de poort van Elswout. Aanmelden is verplicht via www.npzk.nl of bij Bezoekerscentrum De Zandwaaier, Zeeweg.

Europese ambities

Amsterdam Tien jaar geleden werd afgesproken om de Europese Unie te laten uitgroeien tot de meest dynamische en concurrerende kenniseconomie ter wereld. ‘It failed’, stelde The Economist van afgelopen 6 februari vast. Over de rol van Europa bij innovatie en wetenschappelijk vernuft omgezet in economische productie gaat de discussie op woensdag 31 maart 20u in Felix Meritis. Met o.a. Songül Mutluer (onderzoeker Vrije Universiteit), Sharon Gesthuizen (SP Tweede Kamerlid, woordvoerder economische zaken) en Karel van Wolferen (emeritus hoogleraar Universiteit van Amsterdam). De discussie wordt geleid door Maarten Huygen, NRC Handelsblad.

Toegang: gratis. Res www.felexmerites.nl

Oostvaardersplassen

Leiden De ‘geestelijk vader’ van de Oostvaardersplassen, Frans Vera, houdt op zondag 28 maart 13u30 de eerste Eilandlezing van dit jaar in Naturalis over ‘Normvervaging en biodiversiteit’. Vera houdt het publiek de Oostvaardersplassen als spiegel voor. Ze laten zien wat er nog aan natuur mogelijk is in het dicht bevolkte Nederland. Zulke gebieden worden eilanden in een zee van menselijk ingrijpen.

Res www.snp.nl/eilandlezingen. Inl www.naturalis.nl/biodiversiteitjaar

Waterleidingduinen

Vogelenzang Bij een Lentewandeling op 28 maart tussen 10-13u in de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt gekeken welke planten er na de lange winter in bloei staan. Ook wordt verteld over de waterwinning in het duinlandschap.

Start: ingang Panneland. Deelname gratis. Aanmelden vooraf is niet nodig. Toegangskaart verplicht. Inl 023 - 5276145 en www.ivn.nl/zuidkennemerland

Van Matisse tot Malevich

Amsterdam Gastconservator professor Henk van Os geeft zaterdag 27 maart om 11u en 13u30 een lezing bij de expositie Van Matisse tot Malevich in de Hermitage Amsterdam. En zondag 28 maart 14u worden er in de kerkzaal Joodse liederen gezongen en pianomuziek door Paul Prenen uit de twintigste eeuw van o.a. Gnesin, Basner en Sjostakovitsj gespeeld.

Res www.hermitage.nl/inschrijving

Een dramatische liefde

Utrecht Ze vormden een tragisch liefdespaar, de uit Oostenrijk afkomstige Ingeborg Bachmann (1926-1973) en de Roemeens-joodse Paul Celan (1920-1970), zo blijkt uit de correspondentie tussen de belangrijkste Duitstalige dichters van na de Tweede Wereldooorlog. Hun ontmoeting in Wenen in 1948 zou het begin worden van een heftige, maar onmogelijke liefde en een meer dan dertien jaar durende briefwisseling. Paul Beers, vertaler van deze correspondentie, vertelt op 26 en 27 maart 20u15 in literair theater Salon Saffier over Bachmann en Celan met authentiek beeld- en geluidsmateriaal.

En zondag 28 maart 15u is er Pessoa revisited , waarin onderzoeker Michaël Stoker, die binnenkort promoveert op Pessoa's Boek der Rusteloosheid, zijn nieuwe oogst Pessoa-ontdekkingen presenteert.

Herenstraat 29 (poortje naast 27). Res www.salonsaffier.nl en 030- 6701020.