SELECTIE Buitenland

Tentoonstelling ‘Über Wut’ in Berlijn ÜBER WUT/ ON RAGE : Klara Lidén Video Still: Bodies of Society 2006 3 min © Courtesy of the artist and Reena Spaulings Fine Art, NYC

Duitsland

Berlijn Hoe ontstaat woede? Hoe uiten mensen die woede? En wat doet woede met de maatschappij? Op al die vragen wordt een antwoord gezocht in de tentoonstelling Über Wut. Kunstenaars reageren met installaties, video’s en schilderijen op het thema. De werken zijn van Shoja Azari uit Iran, van Tadeus Kantor uit Polen, van Michael Rakowitz uit de Verenigde Staten en van vele anderen. Lezingen, debatten en een uitgebreid filmprogramma vullen de expositie aan.

T/m 9 mei in het Haus der Kulturen der Welt, John-Foster-Dulles-Allee 10. Inl 0049-3039787175 en www.hkw.de.

Heidelberg De Heidelberger Frühling hoort bij de top 10 van Duitse muziekfestivals. Een citaat uit de Süddeutsche Zeitung: ‘Zo doe je dat als je behalve fikse bezoekersaantallen ook nog een intelligente inhoud wilt hebben. Bravo!’ Beetje overdreven misschien, maar toch. De luisterrijke concerten trekken musici aan als Hélène Grimaud, Grigory Sokolov en Ivo Pogorelich. Maar even belangrijk, binnen het grote festival, zijn het Strijkkwartetfeest en de masterclasses.

T/m 24 april op diverse locaties. Inl 0049-62211422411 en www.heidelberger-frühling.de.

Hamburg Naaktfotografie is steeds een spel van tonen en verhullen, van exhibitionisme en schaamte, van legitimatie en provocatie. De tentoonstelling Nude Visions laat zowel het vrouwelijk als het mannelijk naakt zien en alle contrasten worden uitgebuit. Ingekleurde daguerrotypieën van weelderige dames met rouge op hun wangen, uit 1855, hangen met opzet naast de eerlijke (zelf-)portretten van Frank Stürmer en Herlinde Koelbl.

T/m 25 april in het Museum für Kunst und Gewerbe, Steintorplatz 1. Inl 0049-40428134 en www.hkg-hamburg.de.

Thüringen De Thüringer Bachwoche (t/m 18 april) in en om Weimar trekt grote namen. Frans Brüggen, Ton Koopman en andere Bach-specialisten dirigeren er. In kerken, kapellen en kastelen zal vooral gezang weerklinken, van Paascantates tot en met de onvermijdelijke Matthäus Passion.

Inl 0049-3643252297 en www.thueringer-bachwochen.de.

Frankrijk

Le Cateau Cambrésis (Nord-Pas de Calais) Nice 1932 : een jonge Russische vrouw van 23 jaar, Lydia Delectorskaya, belt aan bij Henri Matisse op zoek naar een baantje voor zes maanden. Voor enige tijd is Lydia slechts secretaresse en manusje van alles tot de dag waarop Lydia hoort: ‘Ne bougez pas’. Matisse grijpt naar zijn schetsboek en legt haar houding vast. Het is het begin van een lange en intense samenwerking die duurt tot de dood van de Franse schilder in 1954. Lydia wordt zijn favoriete model, bereidt het atelier voor, houdt Matisse gezelschap tijdens zijn slapeloze nachten.

Aan de hand van de expositie Lydia D, Muse et model de Matisse met doeken, tekeningen en foto’s, ondermeer afkomstig uit Russische musea, dringt de bezoeker door in de intimiteit van de schilder gedurende zijn laatste 20 levensjaren.

T/m 30 mei in het mooie Palais Fénelon/Musée Matisse, 0033-327846450, www.cg59.fr

Parijs De expositie in het Petit Palais, Yves Saint Laurent, 40 ans de création met driehonderd modellen, tekeningen, accessoires, foto’s, films vertelt over de fabelachtige carrière van de Franse couturier Yves Saint Laurent (1936-2008). Van zijn eerste collectie die hij op 22 jarige leeftijd bij Dior ontwierp, t/m zijn laatste modeshow in 2002. Nooit werden zoveel modellen aan het publiek getoond. Een zeldzame gelegenheid om in de wereld van de geniale ontwerper te duinen, wiens ideeëngoed werd beïnvloed door kunstenaars als Braque, Mondriaan, van Gogh, schrijvers als Aragon en die met zijn stijl de emancipatie van de vrouw beïnvloedde.

T/m 29 aug in het Petit Palais, 0033-153434000, www.petitpalais.paris.fr

Parijs De Franse choreograaf Angelin Preljocaj liet zich voor zijn vierde ballet voor het Ballet van Opera van Parijs inspireren door de gelijknamige roman van Herman Hesse over de levensloop van een Brahmanenzoon op zoek naar het ‘volmaakte’. De muziek is van de hedendaagse componist Bruno Mantovani en de decors van de succesvolle beeldende kunstenaar Claude Lévêque. Het neoklassieke ballet verrast niet. Toch verveel je je nooit, want de opeenvolging van majestueuze taferelen toont de ideale schoonheid. Ook zijn de vertolkingen van de sterdansers Aurélie Dupont en Nicolas Le Riche adembenemend.

T/m 11 april in de Opéra Bastille 0033-171252423, www.operadeparis.fr

Parijs Op 15 mei 2008 werd het naakt Big Sue bij Christie’s New York voor 34 miljoen dollar geveild. De vrouw, uitgestrekt op een canapé, is in 1995 geschilderd door de Duits/Britse schilder Lucian Freud (1922), kleinzoon van psychiater Sigmund Freud. Sue Tilley poseerde voor 40 dollar! Freuds indringende, vaak agressief realistische, niets verhullende portretten en naakten zijn wereldberoemd. Een bekende recensent noemde hem ooit ‘de Ingres van het existentialisme’. Centre Pompidou wijdt een overzicht met 50 grote schilderijen aan Freuds werk met ook zijn veel minder bekende landschappen, stillevens en ateliergezichten.

T/m 19 juli in het Centre Pompidou. Inl www.centrepompidou.fr

Parijs Aan de mooie expositie Sainte Russie in het Louvre doen ruim twintig Russische instellingen en musea mee: het Kremlin, het historische staatsmuseum van Moskou, de beroemde Galerie Tretiakov, de musea van Vladimir, Sonzdal en Novgorod.

Zo'n 400 chronologisch opgestelde voorwerpen die merendeels niet eerder Rusland verlieten, van de bekering tot het christendom aan het begin van het jaar 1000 t/m het bewind van Peter de grote (1682-1725) vormen een prachtig panorama van de heilige orthodoxe kunst.

T/m 24 mei in het Musée du Louvre www.louvre.fr