Selectie Beeldende kunst

Werk van Lines Bill in Foam, Amsterdam Linus Bill-The Greatest Hits Vol. 1/FOAM 2009 (c) Linus Bill

Disorient

Arnhem De dertiende eeuwse reisverslagen van Marco Polo zijn voor Fiona Tan (1966) het vertrekpunt voor haar dubbelprojectie Disorient in het Museum voor Moderne Kunst (MMK) waar heden en verleden, fictie en hedendaagse werkelijkheid door elkaar lopen. Marco Polo verliet in 1271 Venetië om naar het Verre Oosten te reizen en keerde in 1295 terug. Zijn observaties over rooflustige of goedgemanierde volkeren, landen met goud en specerijen in overvloed werden opgetekend tijdens zijn gevangenschap eind dertiende eeuw in Genua. In het eerste deel van Disorient, op locatie gefilmd in het Nederlandse paviljoen bij de Biënnale in Venetië, verbeeldt Tan een ‘Wunderkammer’, die als een reconstructie van het privémuseum van Polo zou kunnen dienen. Op de tegenover liggende projectie laat Tan de kijker hedendaagse filmbeelden zien van dezelfde streken waarover Polo verhaalt. Ook wordt in het Museum voor Modern Kunst een kleine selectie van eerdere werken gepresenteerd samen met Perzische tapijten, Oosters porselein, Chinees aardewerk en de vroeg negentiende-eeuwse kleurrijke aquarellen die Quirijn Maurits Ver Huell maakte op een reis naar Indonesië.

T/m 20 juni, Utrechtseweg 87. Di-vr 10-17u, za-zo 11-18u

Snapshots

Amsterdam Linus Bill (Zwitserland, 1982) maakt foto’s en bouwt daarmee een nieuwe wereld die vergelijkbaar is met de onze, maar waar normale regels niet gelden. Hij fotografeert alles: mensen die hij kent, mensen die hij niet kent, binnen, buiten, levende dingen, objecten, hij maakt snapshots of ensceneert: alles is mogelijk. Bill verandert zijn onderwerpen van schaal of vorm en dat wordt weer omgezet naar nieuwe beelden. Op een expositie in Foam, Fotografiemuseum Amsterdam, wordt zijn model The Greatest Hits Vol. 1 gepresenteerd, een maquette met beeldhouwwerken (schaal 1:10) en een serie van ongeveer twintig foto’s.

T/m 2 juni, Keizersgracht 609. Dag 10-18u, do/vr tot 21u.

Passion

Amstelveen Passion is een fotoserie in het Cobramuseum van sobere kamers die sinds de jaren vijftig niet veranderd zijn. De meubels en voorwerpen reflecteren de aanwezigheid van een mens dat het huis vele jaren bewoonde. Dichtgeknoopte plastic tassen, die verspreid zijn door het hele huis, geven het interieur een intieme sfeer. Je verwacht dat de bewoonster ieder moment terugkomt, maar de laag stof doet anders denken. Johannes Schwartz gebruikt fotografie als middel voor het weergeven van de realiteit; zo maakte hij foto's van in- en exterieurs van kinderhutten, interieurs van blinden, behandelkamers van psychiaters en opnamen van jagershutten.

T/m 13 juni, Sandbergplein 1. Di-zo 11-17u.

PUSH PULL

Enschede Frank Mandersloot (1959) en WJM Kok (1960) gaan in Rijksmuseum Twente in dialoog met elkaars werk en met de collectie van het museum. Hiervoor nemen ze een dubbelfunctie aan: van kunstenaars die hun eigen werk laten zien en van tentoonstellingsmakers die een presentatie uit de collectie samenstellen. Rode draad op de tentoonstelling is hoe het werk van Mandersloot en Kok zich verhoudt tot kunst uit de jaren zestig en zeventig. Met onder anderen Carl Andre, Richard Long, Lawrence Weiner, Alan Charlton en herman de vries.

T/m 13 juni, Lasondersingel 129-131. Di-zo 11-17u.

Een Mooi Ding

Hilversum Architect Willem Marinus Dudok werd 125 jaar geleden geboren en hij ontwierp in Hilversum ondermeer zijn bekende raadhuis; een totaalkunstwerk van ambachtslieden, kunstenaars en vormgevers. Op de expositie Een mooi ding Ambacht, vormgeving, kunst 1890-2010 presenteert Museum Hilversum de relatie tussen kunst en ambacht. Er is werk van Berlage, Eisenloeffel, Studio Makkink & Bey, Studio Job en Droog Design. En zeven jonge Hilversumse vormgevers tonen in een aparte zaal design. In april en mei zijn er ook lezingen over Nederlandse vormgeving en vanaf zondag 28 maart 14u is er elke zondag een rondleiding.

T/m 15 aug, Kerkbrink 6. Di-zo 11-17u. Inl www.museumhilversum.nl

Nieuwe samenleving

Otterlo De Nederlandse avant-garde architect Robert van ’t Hoff (1887-1979) streed als lid van De Stijl met andere kunstenaars voor een nieuwe leefomgeving. Op een expositie in het Kröller-Müller Museum wordt een overzicht gegeven van Robert van ’t Hoffs oeuvre en ook wordt een beeld van zijn persoonlijkheid geschetst. Naast de originele ontwerptekeningen en foto’s van zijn gebouwden, waarvan Zomerhuis Verloop (1914-1915) en Villa Henny (de Betonvilla, 1914-1919) de bekendste zijn, worden ook zijn meubelen, schetsen voor wooncommunes en zeldzame sociaal-utopische geschriften getoond. Kröller-Müller heeft onlangs een compleet interieur van een studieruimte aangekocht, die hij omstreeks 1960 voor zichzelf heeft ontworpen. Door ook werk van bevriende kunstenaars als de schilders Mondriaan en Bomberg, en de architecten Elling en Rietveld te tonen, wordt zijn rol in de progressieve kunstbeweging uit het begin van de twintigste eeuw zichtbaar.

Van 2 april t/m 29 aug. Houtkampweg 6. Di-zo 10-17u.

De Genomineerden

Schiedam Vijf jonge talentvolle kunstenaars zijn genomineerd voor de vierde editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Op 30 mei wordt bekend gemaakt wie de winnaar is, maar op de expositie, De Genomineerden in het Stedelijk Museum Schiedam is nu alvast werk te zien van Sharon Houkema, Navid Nuur, Paulien Oltheten, Karin Schipper en Mounira Al Solh.

Van 28 maart t/m 13 juni, Hoogstraat 112-114. Di-zo 10-17u.