Romeo & Juliet

London Symph. Orch./V. Gergjevcd klassiek *****

Sergej Prokofjev mag dirigent Valery Gergjev postuum dankbaar zijn. Zijn omvangrijke balletmuziek Romeo en Julia klonk zelden dansloos – dus als ‘gewoon’ concertrepertoire – maar Gergjev bracht de partituur in 2008 met het London Symphony Orchestra wel op die manier. De muziek is zo extreem kleurrijk en evocatief dat je op de live-registratie van die concerten soms even de dans mist. Al die fysieke strubbelingen, het bal, de balkonscène, de dood van Tybalt, die van Julia; je hoort ze voor je, en verlangt er vanzelf naar ze ook te zien. Anderzijds: wat een feest deze muziek, samen bijna tweeënhalf uur, in een ongeëvenaarde topuitvoering door het afwisselend stralend, snijdend, opzwepend en intiem spelende LSO achter elkaar gepresenteerd te krijgen. Gergjev en het LSO spelen Romeo & Juliet compleet en zelfs met vers uit de oorspronkelijke manuscripten overgenomen, ongehoorde fragmenten die niet door de censuur van het Bolsjoi Ballet kwamen voor de première in 1936.

Mischa spel

    • Mischa Spel