Rechter: feiten Easy Life opnieuw toetsen

Onafhankelijke accountants moeten de feiten rond beleggingsfonds Easy Life opnieuw onderzoeken. Dat heeft de rechtbank van Den Bosch gisteren besloten in de zaak tegen de vier directeuren van het fonds, die ervan worden verdacht geld van beleggers te hebben verduisterd. De behandeling van de strafzaak tegen de vier is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Het Openbaar Ministerie had de Belastingsdienst opdracht gegeven een onderzoek te starten naar de financiële huishouding van hoofdverdachte John W., zonder de verdachten en de rechtbank hiervan op de hoogte te stellen. Volgens de rechter is dit een aantasting van de procesgang en is er nu nieuw, onafhankelijk onderzoek nodig naar de feiten.

De voorlopige hechtenis, die de vier verdachten in de Easy Life zaak de afgelopen 17 maanden in de cel hield, wordt geschorst tot de eerstvolgende zitting. Dit betekent dat het viertal zich de komende tijd in Nederland vrij mag bewegen. Ze krijgen hun paspoort niet terug en mogen het land dus niet verlaten.

Ruim 500 beleggers investeerden gezamenlijk circa 42 miljoen euro in het Helmondse Easy Life, dat het bedrag zou beleggen in Amerikaanse levensverzekeringen. Na een inval van justitie in september 2008, waarbij de vier directeuren werden gearresteerd, bleek dat slechts 7,6 miljoen euro daadwerkelijk geïnvesteerd was. De rest werd onder andere uitgegeven aan dure auto’s, horloges en andere luxe goederen. Justitie ziet die uitgaven nu als een schuld van de verdachten aan Easy Life.

De omvang van de schuld is vooralsnog onduidelijk. Een onderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD stelde in mei vorig jaar dat hoofdverdachte John W. 7,6 miljoen euro van Easy Life in eigen zak zou hebben gestoken, maar dit bedrag werd onlangs bijgesteld naar 3,3 miljoen euro. Het nieuwe onderzoek moet nu uitsluitsel bieden.

De verdediging reageerde gisteren opgetogen. „Ik heb gekregen wat ik wil: een onafhankelijk en objectief onderzoek”, zegt W.’s advocaat Marcel van Gessel, die erop wijst dat W. zelf aangeeft dat hij helemaal geen geld clandestien naar zichzelf heeft overgemaakt. „Ik heb onterecht 17 maanden vastgezeten”, aldus W. zelf.

De andere drie verdachten zullen ook moeten wachten op hun vonnis, totdat het onderzoek naar de financiën van W. is afgerond. De rechter gaf te kennen dat ze dit voor de medeverdachten erg vervelend vindt, maar dat de uitslag van het onderzoek ook voor de anderen van belang kan zijn.

Van Gessel verwacht dat de eerstvolgende zitting pas na de zomer zal plaatsvinden. Het definitieve oordeel van de rechter zal dan aan het eind van het jaar worden uitgesproken.