Proces tegen rechter Garzón stap dichterbij

Spanje’s bekendste rechter, Baltasar Garzón, is er gisteren niet in geslaagd een proces tegen hem wegens verondersteld ambtmisbruik af te wenden.

In 2008 begon Garzón als rechter van instructie bij het nationale gerechtshof in Madrid een onderzoek naar de ruim honderdduizend slachtoffers die aan Republikeinse zijde vielen tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-’39) en de eerste jaren van de daaropvolgende Franco-dictatuur.

Onder verwijzing naar de jurisprudentie over misdaden tegen de menselijkheid stelde Garzón dat hij hiertoe bevoegd was, ondanks een amnestieregeling voor politieke misdrijven die in 1977 werd ingevoerd in het kader van de Spaanse overgang naar democratie.

De strafkamer van het nationale gerechtshof besloot echter anders en Garzón moest zijn onderzoek al na enkele weken staken. Vorig jaar diende een falangistische groepering vervolgens een klacht tegen de rechter in wegens ambtsmisbruik in deze kwestie. Het Hooggerechtshof nam deze klacht in behandeling. Gisteren werd het beroep afgewezen dat Garzón tegen dat besluit aantekende.

Het staat het hof nu vrij het proces tegen Garzón aan te vangen. De Hoge Raad voor de Gerechtelijke Macht kan hem gedurende zo’n proces schorsen. Garzón stelt slachtoffer te zijn van een politieke en persoonlijke heksenjacht. Hij zei dat hij zich zal verdedigen en zijn onschuld zal aantonen.

Naast de klacht van verondersteld machtsmisbruik heeft het Hooggerechtshof de afgelopen maanden nog twee klachten tegen Garzón in behandeling genomen. In één geval gaat het om veronderstelde corruptie. Toen Garzón enkele jaren geleden een leerstoel bekleedde aan de universiteit van New York liet hij deze mede sponsoren door de bank Santander. Enige tijd later zou hij als onderzoeksrechter een klacht tegen Santander-topman Botín niet in behandeling nemen.

Ten slotte is nog een klacht tegen hem ingediend door advocaten van prominente leden van de conservatieve oppositiepartij PP. Hun cliënten werden door Garzón vastgezet in het onderzoek dat hij heeft ingesteld naar een omvangrijk corruptieschandaal binnen de PP. Gesprekken die zij vanuit de cel met hun advocaten voerden werden door Garzón afgeluisterd. Daarmee zou hij zijn boekje te buiten zijn gegaan.

Portret van Garzón via: nrc.nl/buitenland (alleen voor abonnees en webabonnees)