Paus zweeg over misbruik

Leidende kardinalen binnen het Vaticaan, onder wie de huidige paus Benedictus XVI, hebben in 1996 een Amerikaanse priester die tussen 1950 en 1977 tweehonderd dove jongens zou hebben misbruikt, niet gestraft. Een dubbele oproep hiertoe van Amerikaanse bisschoppen bleef zonder resultaat. Dit schreef de New York Times gisteren op basis van correspondentie tussen Amerikaanse bisschoppen en het Vaticaan. De krant suggereert dat Benedictus – toen hij als Joseph Ratzinger nog prefect van de Congregatie van de Geloofsleer was – medeverantwoordelijk is geweest voor het toedekken van seksueel misbruik. Ratzinger ontving in 1996 een brief van de aartsbisschop van Milwaukee. Die vroeg om het ontslag van een pedofiele priester die had bekend dat hij in een doveninstituut 200 jongens had misbruikt, en geen berouw toonde. Ratzinger antwoordde niet. Acht maanden na een tweede brief reageerde Ratzingers toenmalige en huidige tweede man kardinaal Tarcizio Bertone. Er zou een geheim proces komen tegen de priester. Dat proces werd voortijdig stopgezet. (NRC)

Lees meer op Opinie, pag. 21