Patiënt heeft na jaar nog last van Q-koorts

De gezondheid van patiënten met Q-koorts is een jaar na hun besmetting nog aanzienlijk slechter dan die van niet-geïnfecteerde buurtgenoten. Dat blijkt uit een nog ongepubliceerde studie van Gijs Limonard, longarts in het Diakonessenhuis Utrecht-Zeist-Doorn, in samenwerking met onderzoekers van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en het UMC St. Radboud te Nijmegen.

Het is voor het eerst dat er in Nederland gegevens zijn die duiden op „een majeure langetermijnschade aan de gezondheid” van mensen met Q-koorts.

Limonard volgde 85 Q-koorts-patiënten uit het Brabantse dorp Herpen, waar de ziekte in 2007 op grote schaal uitbrak. In een tweede studie vergeleek hij de gezondheidsstatus van 54 mensen die Q-koorts hadden opgelopen met buurtgenoten zonder Q-koorts. „Er bleek een enorm verschil in de gezondheidsstatus. Patiënten functioneerden beduidend minder, en dit een jaar na infectie.”

Er bestaat geen test die een onderscheid maakt tussen mensen die snel herstellen van Q-koorts en degenen die langer dan een half jaar klachten houden. „Die laatste groep is 10 tot 20 procent van het totaal”, zegt Limonard. „Met de meer dan 3.300 patiënten sinds 2007 heb je het over honderden mensen. Voorheen kerngezonde burgers die na Q-koorts moe blijven en niet meer kunnen werken. Zij kunnen niet aantonen waar dat aan ligt en een oorzakelijke behandeling bestaat er niet. Dat is enorm frustrerend voor ze.”

Gisteren bleek tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer dat volksgezondheidsdeskundigen niet begrijpen waarom het kabinet in juni de maatregelen tegen de Q-koorts wil versoepelen. „De beslissing van de politiek is niet in lijn met het advies van deskundigen”, zei Roel Coutinho, directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

De ministers Verburg (Landbouw, CDA) en Klink (Volksgezondheid, CDA) kondigden maandag aan dat zij in mei een definitief besluit nemen over opheffing van het vervoer- en fokverbod. Geiten- en schapenhouders moeten dan wel hun dieren hebben gevaccineerd.

Ook wethouders van 21 gemeenten in Noord-Brabant verzetten zich tegen versoepeling. In een brief aan Verburg en Klink pleiten zij voor handhaving van de huidige maatregelen.

    • Antoinette Reerink