nrcboeken.nl

Illustratie van Alfred uit ‘Waarom Pierre dood moest’ van Olivier Ka

Amis had liever gehad dat zijn zusje een moslima was

Wat je ook van Martin Amis kunt zeggen, niet dat hij niet bereid zou zijn de zaken van meerdere kanten te bekijken. Behalve met zijn romans, weet hij ook met controversiële essays en stevige uitspraken de aandacht te trekken. Naar aanleiding van Het tweede vliegtuig kreeg Amis de kritiek een negatief beeld van de islam te schetsen. In een recent interview met de Dubaise krant The National belicht hij een heel andere kant. Amis vertelt over de zelfmoord van zijn zuster op 46-jarige leeftijd. ‘Ze had altijd een religieuze neiging, en bekeerde zich tot het katholicisme. Ik zou gewenst hebben dat het de islam geweest was. Het beroep op soberheid, en de collectiviteit waarin dat gebeurt, zouden haar een kans gegeven hebben. Het is een hulpeloze gedachte maar hij schiet soms door mijn hoofd: als ze zich tot de islam bekeerd zou hebben, was ze er misschien nog geweest.’ (TJ)

De seropositieve auteur Robert Dessaix mag China niet in

De Australische schrijver Robert Dessaix is de toegang ontzegd tot een literair festival in Shanghai, melden Franse media. Ondanks toezeggingen de wet te veranderen, weigert China nog steeds toegang aan mensen met HIV, op basis van een wet uit de jaren tachtig. Dessaix sprak van ‘een middeleeuwse houding’. Een protestbrief, ondertekend door onder meer J.M. Coetzee en Thomas Keneally kon de autoriteiten niet vermurwen. ‘De wet is duidelijk en helder. Ik denk dat Australië en de auteur dat zullen begrijpen’, aldus een Chinese woordvoerder. (DL)

Philip Pullman vervloekt nog voor zijn boek uit is

Philip Pullman is wel wat gewend vanuit christelijke hoek, dat kan ook niet anders met de stapel bovennatuurlijk georiënteerde fantasy-romans op zijn naam. Maar deze keer komen er al boze brieven bij de schrijver binnen terwijl zijn nieuwe boek pas over een maand verschijnt. Dat zal te maken hebben met de titel: The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ. In dit boek zal ‘blijken’ dat de versie van Jezus’ levensverhaal sterk door de apostel Paulus is gekleurd. Vervloeking door het vuur, eeuwig branden in de hel: het wordt hem allemaal toegewenst. Erg druk maakt Pullman zich niet: ‘de briefschrijvers hebben gelukkig niet de macht me ook daadwerkelijk naar de hel te sturen’. De uitgever – Canongate – vindt het iets minder grappig: daar komen ook dreigbrieven binnen, en trouwens niet voor de eerste keer. ‘Toen we Nick Cave en Will Self inleidingen lieten schrijven bij individuele Bijbelboeken, was het ook raak,’ vertelt Jenny Todd, hoofd marketing bij Canongate, in The Guardian. Er zal extra beveiliging zijn bij het literaire festival in Oxford waar Pullman komend weekend optreedt. (TJ)

Literatuur versus chicklit in boeken van vrouwen

De opmerkingen van Orange-prize juryvoorzitster Daisy Goodwin dat de inzendingen voor deze prijs voor schrijfsters zo somber waren, zorgen voor veel discussie in de Britse pers. Goodwin werd aangevallen omdat zij alle inzendingen van een jaar hiermee terzijde schoof, en omdat ze de boeken van bijvoorbeeld Zoë Heller over het hoofd zou zien. Een verstandige opmerking kwam evenwel van een van de genomineerde schrijfsters, Amanda Craig. „Er is een idee ontstaan dat er voor schrijfsters twee wegen zijn. het pad van de chicklit en de serieuze literatuur. Als schrijfsters het serieuze pad nemen, voelen ze misschien de behoefte een en ander aan te zetten om met respect behandeld te worden.” (MS)

Weer geen Nederlandse laureaten bij ‘kleine Nobelprijzen’

De Belgisch-Britse illustratrice en schrijfster Kitty Crowther is woensdag bekroond met de Astrid Lindgren Memorial Award. De prijs van vijf miljoen Zweedse kronen (495 duizend euro) wordt wel de kleine Nobelprijs genoemd. Net als overigens de Hans Christiaan Andersen Award, die een dag eerder op de kinderboekenbeurs van Bologna werd uitgereikt aan de Britse auteur David Almond. Voor beide prijzen waren ook Nederlanders genomineerd (PS).

OP DE SITE

Vandaag, na het sluiten van deze bijlage, zou de winnaar van de Odd Book Title of the Year bekend worden. Kijk op nrcboeken.nl wat het geworden is. Misschien Collectible Spoons of the Third Reich?

M.m.v. Dirk Leyman, Toef Jaeger, Bernard Hulsman, Maartje Somers en Pieter Steinz, Ward Wijndelts.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.be