Minimaal herstel euro na akkoord

Het vertrouwen in de euro is nauwelijks vergroot door het steunpakket dat Europese regeringsleiders gisteren afspraken voor Griekenland. De koers van de euro, die de afgelopen weken gestaag onderuit was gegaan en met 1,3291 dollar gisteren de laagste koers in tien maanden bereikte, steeg vanmorgen nauwelijks. Tegen de middag stond de euro op 1,340 dollar. In november vorig jaar koste een euro nog ruim 1,50 dollar.

De lauwe reactie op het reddingsplan suggereert dat de kapitaalmarkten vooralsnog weinig vertrouwen hebben in de maatregelen. Op andere delen van de markten waren de reacties overigens positiever. Aandelen van Griekse banken schoten omhoog, met winsten tot 7 procent. Ook de zogenoemde spread tussen Griekse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar en de Duitse equivalent daarvan, nam af van 330 tot 305 basispunten (3,05 procent). Die spread is een indicator voor het marktvertrouwen. De daling is substantieel, maar het niveau waarop de Grieken geld kunnen lenen op de geldmarkt is nog steeds het dubbele van wat de Duitsers betalen. Griekenland moet dit jaar 54 miljard euro lenen op de geldmarkt, waarvan 20 miljard de komende twee maanden.