Marietje als een Vermeer- meisje

Bewoonster Marietje van zorgcentrum Peppelrode in Eindhoven poseert in een vergelijkbaar decor als Het Melkmeisje van de zeventiende- eeuwse schilder Johannes Vermeer. De voornamelijk dementerende bewoners van de psychogeriatrische afdeling van het zorgcentrum werken deze week aan het project Stilleven met Granaatappel van Ivo van Megen. De decors die het werk van de oude meester nabootsen, maken de bewoners zelf. Foto Vincent van den Hoogen Nederland, Eindhoven, 24-03-2010; Melkmeisje. Op de psychogeriatrische afdeling van Zorgcentrum Peppelrode in Eindhoven werken bewoners een week lang onder leiding van coordinator Kunst en Cultuur Ivo van Megen aan het project "Stilleven met Granaatappel".Een van de meesterwerken uit de Gouden Eeuw vormt het uitgangspunt, waarbij bewoners na een aantal dagen kunnen genieten van een zelfgemaakt museumstuk uit de Nederlandse schilderkunst. Alle zintuigen worden ingezet bij de vormgeving van het tafereel; broze handen kraken walnoten, ontpitten granaatappels en ontdoen met grote aandacht een verse makreel van zijn graten. Op de rand van een notenhouten tafel die daags tevoren fanatiek in de was is gezet wordt uiterst secuur een tinnen bord met de beroemde geschilde citroen geplaatst. In de facetten van een karaf laat iemand verwonderd de eerste voorjaarszon opglanzen. Op de achtergrond zingt een viola di gamba, terwijl het melkmeisje van Vermeer haar melk afroomt. Bewoners worden als volwaardig aangesproken op hun kracht en verbeelding, verbazing en authenticiteit tijdens het project. Op de foto staat Marietje, een vrouw die erg van verkleden houd. Foto Vincent van den Hoogen