Kwart gemeenten doneert aan 'Haïti'

Niet alleen het kabinet, ook gemeenten en provincies hebben veel geld gegeven voor noodhulp aan het begin dit jaar door een aardbeving getroffen Haïti. Volgens NOS-onderzoek heeft een kwart van de gemeenten gedoneerd. De inzamelingsactie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) bracht 111,4 miljoen euro op, zo meldden de SHO gisteren bij de afsluiting.

Volgens de VVD betaalt de belastingbetaler – door de giften van kabinet, provincies en gemeenten – te veel aan Haïti. Vicefractievoorzitter Edith Schippers: „Wij steunden het kabinet dat het inzamelingsbedrag verdubbelde. Maar dat gemeenten en provincies ook geld stortten, is niet uit te leggen aan de belastingbetaler.”

Het geld van de gemeenten is gestort op giro 555 of op een rekening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Oud-minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) heeft namens het kabinet de 41,5 miljoen euro die op tv is ingezameld verdubbeld tot 83 miljoen.

Een VNG-woordvoerder vindt dat het gemeentegeld „niet dubbelt” met het kabinetsgeld. „Het geld op onze rekening is bestemd voor concrete projecten, zoals de herbouw van bruggen.”

Veel steden doneerden een euro per inwoner. Amsterdam is zo de beste betaler: 750.000 euro. Rotterdam gaf 600.000 euro. Den Haag gaf niets, bevestigt een woordvoerder van de gemeente. „Wij zien deze hulp als rijkstaak.” Enkele gemeenten hebben het beloofde geld nog niet overgemaakt.

Van de provincies stortten Drenthe 500.000, Overijssel 555.000 en Friesland 100.000 euro op ‘555’.