Kort nieuws Kunst

Armin van Buuren ‘s werelds beste dj

rotterdam, 26 maart. De Nederlandse diskjockey Armin van Buuren is gisternacht gekozen tot 's werelds beste diskjockey bij de jaarlijkse International Dance Music Awards (IMDA) van de Winter Music Conference in Miami, een dance-evenement met meer dan 60.000 bezoekers uit 70 landen. Van Buuren is gespecialiseerd in trancemuziek. Zijn platenlabel Armada Music werd voor de tweede maal gekozen tot beste ter wereld, en ook kreeg Van Buuren de prijs voor beste podcast. Vorig jaar werd hij in Miami al tot de beste diskjockey van Europa gekozen. Het prestigieuze tijdschrift DJ Magazine koos hem de afgelopen twee jaar ook al tot 's werelds beste dj. (ANP)

Booker Prize voor een boek uit 1970

rotterdam, 26 maart. Dit jaar wordt er een Booker Prize uitgereikt voor een roman uit het jaar 1970. Tot 1971 werd deze belangrijke literaire prijs uitgereikt aan een boek uit voorgaand jaar, daarna voor boeken uit het lopende jaar. Daardoor is er nooit een boek uit 1970 bekroond. Om dat recht te zetten werd gisteren een shortlist bekend gemaakt. De kandidaten zijn Nina Bawden voor The Birds on the Trees, J. G. Farrell voor Troubles, Shirley Hazzard voor The Bay of Noon, Mary Renault voor Fire From Heaven, Muriel Spark voor The Driver's Seat en Patrick White voor The Vivisector. Van deze auteurs zijn alleen Shirley Hazzard en Nina Bawden nog in leven. (Reuters)

David Almond wint H.C. Andersenprijs

Rotterdam, 26 maart. De Britse jeugdboekenschrijver David Almond heeft de Hans Christian Andersenprijs, de belangrijkste prijs voor kinder- en jeugdboekenschrijvers, gewonnen. Het nieuws is bekend gemaakt op de Kinderboekenbeurs in Bologna. De jury liet weten „de unieke stem van een schepper van magisch realisme voor kinderen” te willen bekronen. Binnenkort verschijnt Almonds nieuwe jeugdroman Slangenkuil in Nederland. De H.C. Andersenprijs voor illustratoren is gewonnen door de Duitse Jutta Bauer. (Reuters)

Robin Hood opent filmfestival Cannes

rotterdam, 26 maart. Robin Hood van regisseur Ridley Scott (Alien, Body of Lies) opent dit jaar op 12 mei het filmfestival van Cannes. De Australische filmster Russell Crowe hernieuwt als Robin Hood de samenwerking met Scott: eerder maakten zij Gladiator (2000). Cate Blanchett speelt Lady Marian. Aanvankelijk zou de film Nottingham heten en speelde Crowe een heroïsche sheriff, normaliter de schurk in Robin Hood. Uiteindelijk werd toch gekozen voor een traditioneel script. (AP)