Kort nieuws Economie

Ierse economie kromp in 2009met 7,1 procent

Dublin, 26 maart. De economie van Ierland is vorig jaar met 7,1 procent in omvang gekrompen. Dat is de sterkste krimp die ooit is gemeten in het land. Dat maakte het Ierse bureau voor de statistiek gisteren bekend. De Ierse economie werd vooral hard geraakt door de crisis op de vastgoedmarkt. De economie liet in het vierde kwartaal nog een krimp zien van 2,3 procent, terwijl analisten uitgingen van een teruggang met 0,7 procent. Ierland is het laatste land in de eurozone dat nog in een recessie verkeert. (ANP)

The Times vraagt geld op internet

Londen, 26 maart. De Britse kranten The Times en The Sunday Times gaan geld vragen voor het lezen van hun nieuws op internet. Dat kondigde News Corp, het concern van Rupert Murdoch, vandaag aan. Beide kranten komen in mei met nieuwe websites, die de bestaande gezamenlijke site Times Online zullen vervangen. Klanten betalen dan 1 pond (1,10 euro) voor één dag toegang of 2 pond voor een week. (ANP)

Stakingsdreiging Britse spoorwegen

Londen, 26 maart. Groot-Brittannië krijgt mogelijk volgende maand te maken met een grote staking op het spoor. Vakbonden deden gisteren een oproep tot acties van 6 tot en met 9 april. Ze zijn ontevreden over plannen van de spoorwegbeheerder Network Rail om banen te schrappen en veranderingen door te voeren in de wijze waarop wordt gewerkt. Het conflict kan ertoe leiden dat voor het eerst in zestien jaar een nationale spoorstaking plaatsvindt. De vakbonden die opkomen voor het personeel van Network Rail zijn nog wel bereid te onderhandelen om acties te voorkomen. Ze zeggen dat door de plannen van de spoorwegbeheerder de veiligheid van de passagiers in het geding komt. (ANP)

Claims tegen Toyota in VS

San Diego, 26 maart. Amerikaanse rechters buigen zich volgende week over de kwestie of boze auto-eigenaren een aanklacht kunnen indienen tegen fabrikant Toyota. Een groep advocatenkantoren uit twintig Amerikaanse staten heeft de zaak bij de rechtbank in San Diego neergelegd. Zij vinden dat Toyota-bezitters compensatie moeten krijgen voor de waardevermindering van hun auto. Als automobilisten hun Toyota willen doorverkopen, hebben zij last van het slechte imago van de Japanse wagens, vinden de raadsmannen. De afgelopen maanden heeft Toyota wereldwijd meer dan acht miljoen auto’s moeten terugroepen wegens technische problemen. (ANP)