Kort nieuws Buitenland

Pakistan: zware gevechten leger met Talibaan

Hangu, 26 maart. In de Pakistaanse tribale regio Orakzai zijn zware gevechten uitgebroken tussen het leger en de Talibaan. Ongeveer 150 strijders bestormden gisteravond een politiepost en zijn vandaag met luchtaanvallen weer verdreven, melden militaire bronnen. Bij de gevechten zijn vijf militairen en zeker 21 strijders omgekomen. Eerder gisteren zouden 61 doden zijn gevallen bij luchtaanvallen op een school, een moskee en een koranschool elders in de regio. In Orakzai is het geweld flink toegenomen na een militair offensief in Zuid-Waziristan, de tribale regio die de uitvalsbasis was van de leider van de Pakistaanse Talibaan, Hakimullah Mehsud. Hij zou onlangs zijn gedood bij een Amerikaanse raketaanval met een onbemand vliegtuigje. (AP, Reuters)

Meer Mexicaanse drugs naar VS

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 26 maart. De invoer van Mexicaanse marihuana en metamfetamine (meth) in de Verenigde Staten is de laatste jaren sterk gegroeid. Dat staat in een jaarrapport van het Amerikaanse National Drug Intelligence Center. De Mexicaanse productie van pure heroïne steeg tussen 2007 en 2008 van 17 naar 38 ton, volgens een schatting van de organisatie. De geschatte productie van marihuana steeg in deze jaren van 15.800 ton naar 21.500 ton. De Amerikaanse regering heeft Mexico deze week meer steun beloofd in de bestrijding van drugskartels. Vorig jaar hebben de VS Mexico hiervoor 1,4 miljard dollar (1 miljard euro) toegezegd.

Cel voor spioneren officieren Rusland

Moskou, 26 maart. Een rechtbank in Moskou heeft gisteren twee Russische officieren veroordeeld voor het doorspelen van militaire geheimen aan Georgië, voorafgaand aan de Russisch-Georgische oorlog in 2008. De twee kregen celstraffen variërend van dertien tot vijftien jaar. Ze zouden informatie over Russische militaire installaties en operaties van het leger hebben doorgespeeld, alsook informatie over de locatie van Russische vredestroepen in Georgië. De rechter veroordeelde ook een Georgische burger tot dertien jaar cel. Hij zou een spionagenetwerk hebben geleid in de zuidelijke stad Vladikavkaz. (Reuters)

Ontslag homo’s in leger VS ingeperkt

Washington, 26 maart. De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, heeft gisteren een aantal voorlopige maatregelen ingevoerd om het ontslaan van homo’s in het leger tegen te gaan. De groep leidinggevenden die bevoegd is homo’s te ontslaan, is verkleind. De drempel om een onderzoek naar de seksuele geaardheid van militairen in te stellen, is verhoogd. Getuigenissen van dokters, advocaten en geestelijken mogen niet meer gebruikt worden voor een dergelijk onderzoek. In het Amerikaanse leger is homoseksualiteit officieel reden voor ontslag. Maar het wordt toegestaan zolang homo’s hun geaardheid niet bekendmaken, het zogeheten ‘don’t ask, don’t tell’-beleid. De maatregelen zijn een eerste aanzet tot de beoogde afschaffing van dat beleid. (AP)

Stemming zorgwet VS afgerond

Washington, 26 maart. De stemming in het Amerikaanse Congres over de zorgwet van president Obama is gisteren geheel afgerond. De Senaat stemde met 56 tegen 43 stemmen voor een pakket aan wijzigingen in de wet. Aansluitend keurde het Huis van Afgevaardigden met 220 tegen 207 stemmen deze amendementen goed. Het Huis, dat afgelopen zondag al voor de wijzigingen had gestemd, moest hier nogmaals over stemmen omdat de wetteksten door de Senaat op enkele punten waren veranderd. (AP)

Nieuwe betogingen Thailand gepland

BANGKOK, 26 maart. De Thaise oppositie heeft voor dit weekeinde nieuwe „historische” demonstraties aangekondigd tegen de regering van de premier Vejjajiva. De betogingen, die worden geleid door de aanhangers van de vroegere premier Thaksin, gingen vandaag hun dertiende dag in. Nog altijd demonstreren tienduizenden aanhangers van Thaksin in de hoofdstad Bangkok waar zij, gehuld in rode shirts, het vertrek van de regering eisen. (AP)