Kort nieuws Binnenland

Ambtenarenblad: commissie wil eind aan provincies

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 26 maart. De commissie-Kalden, één van de ambtelijke werkgroepen die op zoek is naar miljardenbezuinigingen, stelt een drastische herinrichting van het openbaar bestuur voor. Eén van de scenario’s is een forse schaalvergroting van de gemeenten, ofwel het creëren van dertig regionale gebieden. Hiermee zouden de provincies kunnen worden opgeheven. Dit meldt het blad Binnenlands Bestuur vandaag. In een andere bezuinigingsvariant zou de commissie hebben bedacht het aantal gemeenten te verlagen van ruim 400 naar 150 tot 100. Volgens dit scenario zouden provincies wel blijven bestaan. De werkgroepen komen naar verwachting volgende week met hun voorstellen.

Wethouder wierf stemmen via GBA

Kerkdriel, 26 maart. Wethouder Ton Verachtert van het Gelderse Maasdriel heeft adresgegevens uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) misbruikt om kiezers te benaderen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Zijn partij Samen Sterk Maasdriel stuurde een wervingsbrief aan alle inwoners van Maasdriel. De brief was ondertekend door Verachtert, in zijn functie als wethouder, en voerde het adres van het gemeentehuis. Na onderzoek van de gemeente bleek het gebruik van de GBA ongeoorloofd, aldus burgemeester Ada Boerma. Ze adviseert de gemeenteraad een onafhankelijk onderzoek te laten doen. (ANP)

DNA-onderzoek in oude moordzaak

Door onze correspondent

Maastricht, 26 maart. Het Openbaar Ministerie in Maastricht gaat 107 mannen uitnodigen voor een DNA-onderzoek in de zaak-Nicky Verstappen. Niemand is verplicht om mee te doen. Het elfjarige jongetje uit Heibloem verdween in augustus 1998 tijdens een voetbalkamp op de heide bij Brunssum en werd anderhalve dag later dood teruggevonden. In de loop der jaren kwam een reeks verdachten in beeld, maar tot een oplossing van de zaak kwam het niet. Met vernieuwde DNA-technieken heeft het Nederlands Forensisch Instituut nieuwe sporen gevonden.

Weer extra toezicht in Veenendaal

Veenendaal, 26 maart. De politie houdt dit weekend opnieuw extra toezicht in en om het centrum van Veenendaal. Dat heeft ze vandaag bekendgemaakt. Het is het tweede achtereenvolgende weekend dat politie en gemeente extra toezien op de veiligheid. De maatregelen volgen op drie berovingen bij fietstunnels, twee weken geleden. Daarbij werden twee slachtoffers ontkleed, werd een van hen naakt op het spoor gelegd en belandde een ander met messteken in een ziekenhuis. De politie heeft in de zaken nog geen aanhoudingen verricht. (ANP)

Arrestaties bij actie asielcentrum

Rotterdam, 26 maart. De marechaussee heeft gisteren 33 mensen aangehouden die bij het detentiecentrum van Rotterdam Airport actie voerden tegen uitzetting van asielzoekers. De arrestaties verliepen over het algemeen rustig. Acht actievoerders hadden zich aan een hek bij het centrum vastgeketend en werden aangehouden toen ze niet reageerden op de sommatie van het terrein af te gaan. Enkele uren later arresteerde de marechaussee nog eens 25 demonstranten die zich in het centrum hadden verschanst. (ANP)