Knutsoep

Als ik hier schrijf dat mijn leesclub laatst kwam eten, klinkt dat een stuk cultureel verantwoorder dan het was. Mijn eetclubje kwam een boek bespreken ligt net zo dicht bij de waarheid. Of eigenlijk: er kwamen drie vrienden eten met wie ik kortgeleden in een opwelling besloten had een leesclub op te richten, eentje waarbij goed eten en drinken integraal onderdeel zou zijn van elke bijeenkomst.

Afijn, omdat niemand van ons ooit eerder in een leesclub had gezeten, hadden we geen idee wat te doen. Een boek bespreken ja, maar hoe? Daar zaten we aan mijn keukentafel, ieder met z’n eigen exemplaar van Knut Hamsun’s Mysteriën (uitgeverij De Geus) voor z’n neus. Eerst maar wat eten, riep ik, en zette een schaal gravad lax op tafel. En bubbelwijn, want in Mysteriën wordt voortdurend en liederlijk champagne gedronken en we moesten tenslotte een beetje in de stemming komen.

Het duurde niet lang of het ging vanzelf, onze boekbespreking. We filosofeerden over de drijfveren van hoofdpersoon Johan Nilsen Nagel, die zomaar op een dag opduikt in een klein Noors vissersplaatsje. We ruzieden over de vraag of die vreemde Nagel het nu wel of niet oprecht meende met de twee dames die hij tegelijkertijd het hof maakte. Ieder las zijn favoriete passage voor. En verder waren we het er alle vier roerend over eens dat Mysteriën een prachtige, meeslepende roman is.

Vanzelfsprekend had ik in Scandinavische stijl gekookt. Na de gravad lax (recept in het archief van het kookblog) kwam een soep op tafel, losjes geïnspireerd op een recept voor vissoep uit Bergen. Toe aten we citroenmousse met wodka erin. Die mousse is voor een ander keer. Vandaag lijkt me een uitstekende dag voor vissoep met room, dille en citroen.

Voor 4 personen:

25 gram boter

1 ui, gesnipperd

1 prei, in ringen

3 stengels bleekselderij, in boogjes

1 bos bospeen, in stukjes

750 gram visfilet, in dobbelstenen (ik gebruikte zalm, tarbot en kabeljauw)

1 liter visbouillon (liefst zelfgetrokken)

3 eidooiers

200 ml crème fraîche

1 bos dille

sap van ½ - 1 citroen

Smelt de boter in een grote pan en laat de groenten hierin zachtjes 10 minuten fruiten. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat 5 minuten koken. Bestrooi de vis met wat zout en voeg toe aan de soep. Draai het vuur laag en laat de vis zachtjes een minuut of 5 pocheren. Roer de eidooiers los met de crème fraîche en 2 koppen van de hete visbouillon. Haal de pan van het vuur en schenk er al roerend het roommengsel bij. (De soep mag nu absoluut niet meer koken, op straffe van schifting.) Voeg de dille toe. Proef en maak de soep op smaak met citroensap, zout en versgemalen peper.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over de lentekeuken op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een lentesalade

    • Janneke Vreugdenhil