‘iPhone van de zaak meest onveilig’

De meeste particuliere gebruikers mogen dan enthousiast zijn over hun iPhone, als je als bedrijf een veilige smartphone zoekt voor al je medewerkers, kun je beter geen Apple iPhone kiezen. Dat concludeert een commissie van 257 veiligheidsexperts in een onderzoek van nCircle, een Amerikaans beveiligingsbedrijf. Ze zeggen dit: 57% believe that the iPhone carries the

iphone_gif

De meeste particuliere gebruikers mogen dan enthousiast zijn over hun iPhone, als je als bedrijf een veilige smartphone zoekt voor al je medewerkers, kun je beter geen Apple iPhone kiezen. Dat concludeert een commissie van 257 veiligheidsexperts in een onderzoek van nCircle, een Amerikaans beveiligingsbedrijf. Ze zeggen dit:

  • 57% believe that the iPhone carries the greatest security risk
  • 39% ranked Google Android as presenting the highest risk
  • 28% named Blackberry the riskiest
  • 13% ranked Nokia as having the highest risk
  • 58% of respondents have a corporate smartphone security policy in place
  • 65% of enterprises with a smartphone security policy enforce it

De aanleiding van het onderzoek is niet helemaal duidelijk, “iets over gezondheid, cloud computing en sociale media “, aldus nCircle. De optelsom komt ook niet op 100 procent uit [-zie reacties]. Maar de conclusie is duidelijk: app-phones, waarop je als gebruiker makkelijk zelf applicaties kunt installeren, zijn niet geliefd bij de heren en dames van it-beheer. Die zien niet graag dat medewerkers gaan downloaden uit die overvolle App Store. De iPhone is lastig op afstand te beheren en zul je updates of aanpassingen per toestel uit moeten rollen. Wellicht is de financiële afdeling er niet happig als personeel bandbreedte verbrandt met de voorgeïnstallleerde Youtube-applicatie.

Een van de experts klaagt dat Apple sinds het toevoegen van enkele functies in 2009 (op afstand wissen, activesync ondersteuning, hardware encryptie die niet erg veilig is) eigenlijk niets meer voor bedrijfsmatige toepassingen heeft gedaan of vernieuwd. Ook berichten over de sms-database die in mum van tijd te kraken is, doen het imago geen goed.

Overigens hebben de veiligheidsspecialisten ook bij Android, Blackberry en Nokia hun twijfels. Blijkbaar krijgt  alleen Windows Mobile, dat goed op afstand te beheren is, een voldoende voor veilig beheer. Laat dat nu net het platform zijn dat door gebruikers als ouderwets en achterhaald wordt ervaren ten opzichte van moderne app-phones. En ook door Microsoft zelf.

Wie weet dat Apple zich iets van de kritiek aantrekt en zich met de aanstaande iPhone 4.0 software hoger op de zakelijke ladder weet te plaatsen. Tot die tijd blijven we nog even met twee aparte telefoons rondlopen.

Encryptie op de iPhone makkelijk te hacken:

    • Marc Hijink