Internationaal kort

Democraten in de VS bedreigd vanwege steun voor zorgplan

Washington. Zeker tien Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben politiebescherming aangeboden gekregen na bedreigingen en vandalisme vanwege de aangenomen zorgwet. Een aantal Democratische partijkantoren is bekogeld met bakstenen. Afgevaardigde Bart Stupak, die het zorgplan steunde, heeft doodsbedreigingen ontvangen. In de tuin van de broer van een Afgevaardigde, in Virginia, bleek een gasslang doorgesneden. De hervorming van de zorg, die 32 miljoen onverzekerden van een zorgverzekering moet voorzien, wordt fel bestreden door conservatieve, anti-overheidsgezinde activisten. De Senaat hield gisteren een marathonstemming over een pakket wijzigingen in de wet, die het Huis van Afgevaardigden afgelopen zondag samen met de wet zelf al heeft aangenomen. Tegen de zin van de Democraten in zullen de wijzigingen na de Senaat nogmaals door het Huis moeten worden goedgekeurd. De reden is dat het pakket door twee procedurele onjuistheden, met betrekking tot beurzen voor studerende minima, alsnog gewijzigd moet worden. Naar verwachting zou het Huis het pakket wijzigingen afgelopen nacht goedkeuren. (AP)

Agenten in Australië verdacht van racisme

Door onze correspondent

Jakarta. Zo’n honderd Australische politieagenten worden verdacht van het rondsturen van racistische e-mails. De berichten zijn „te schokkend om openbaar te maken”, aldus het hoofd van de politie in de deelstaat Victoria. De ergste e-mail zou een plaatje bevatten van een „etnische man” die wordt gemarteld. Verschillende politieagenten zouden racistische commentaren aan de berichten hebben toegevoegd. Zij riskeren disciplinaire maatregelen; wie de e-mails heeft doorgestuurd krijgt een waarschuwing. Degene die de berichten als eerste heeft verstuurd, wordt waarschijnlijk ontslagen. Het is opnieuw een voorbeeld van racisme binnen de Australische politie. In een rapport van de toezichthouder Legal Services Board stond vorige week dat agenten Afrikanen in Melbourne ‘aap’ of ‘zwarte lul’ noemen, zonder reden fouilleren en in elkaar slaan.

Spaanse rechter nu zelf voor de rechter

Door onze correspondent

Madrid. De bekendste rechter van Spanje, Baltasar Garzón, is er niet in geslaagd een proces tegen hem af te wenden. De onderzoeksrechter van het centrale gerechtshof in Madrid werd vorig jaar door een extreemrechtse groepering aangeklaagd omdat hij in 2006 onderzoek instelde naar misdaden tijdens de Burgeroorlog (1936-39) en de daaropvolgende Franco-dictatuur. Volgens de indieners had Garzón deze niet mogen onderzoeken omdat ze onder een amnestieregeling uit 1977 vielen. Een rechter van het Hooggerechtshof nam deze klacht in behandeling, gisteren wees hij het beroep dat Garzón tegen dat besluit aantekende, af.

Turkse gezant keert terug naar Zweden

Ankara. De Turkse ambassadeur in Zweden keert binnenkort terug op haar post, nadat Ankara de ambassadeur had teruggeroepen uit protest tegen het besluit van het Zweedse parlement om het bloedbad onder de Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog als genocide te bestempelen. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu gezegd. Ambassadeur Zergün Korotürk, die 11 maart werd teruggehaald, hervat haar werkzaamheden „uiterlijk begin volgende week”, aldus Davutoglu. Turkije erkent dat rond 1915 honderdduizenden Armeniërs zijn gedood, maar ontkent dat er mogelijk 1,5 miljoen doden vielen en dat het om genocide ging. (AFP)

Californië stemt dit jaar over wietgebruik

Sacramento. De kiezers van Californië kunnen bij de Congresverkiezingen in november stemmen over legalisering van recreatief wietgebruik. De staat ontving meer dan de 433.971 handtekeningen die nodig zijn om een thema in stemming te kunnen brengen, zo maakte de hoogste ambtenaar van Californië, Debra Bowen, bekend. Als een meerderheid voor stemt, wordt Californië de eerste staat in de VS waar recreatief wietgebruik legaal is. Inwoners van 21 jaar en ouder zouden dan tot 28,5 gram wiet mogen bezitten. Mediciaal gebruik van wiet is momenteel in veertien staten toegestaan. (AP)