ICT-uitgaven UWV onevenredig hoog

De uitkeringsinstantie UWV geeft veel meer geld uit aan automatisering dan vergelijkbare organisaties. De uitgaven zijn 9 procent (96 miljoen euro) hoger dan gemiddeld. De totale ICT-kosten van het UWV bedragen 494 miljoen euro.

Dat blijkt uit een onderzoek van ICT-onderzoekbureau Gartner dat gisteren in de Tweede Kamer werd besproken. De ICT-kosten voor de sociale zekerheid zijn nog steeds buitengewoon hoog, zei Kamerlid Eddy van Hijum (CDA). „Hoe gaat de minister de efficiency doorvoeren", wilde Van Hijum van demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken, CDA) weten.

De automatisering van de uitvoering van de sociale zekerheid (uitkeringen, toeslagen, lonen) is al jaren een hoofdpijndossier. Vier jaar geleden zou de ‘operatie walvis’, die in 2006 in werking trad, het voorbeeld moeten worden van administratieve lastenverlichting van het bedrijfsleven. Maar na enige tijd bleek de ingewikkelde automatiseringsoperatie een ‘Bermudadriehoek’ in de sociale zekerheid op te leveren. Allerlei gegevens die werkgevers aanleverden, op grond waarvan uitkeringen en toeslagen worden verleend, verdwenen spoorloos. Donner gaat nu met het UWV bespreken hoe de hoge kosten voor ICT omlaag kunnen.