Hans Teeuwen & The Painkillers

Hans Teeuwen, North Sea Jazz 2008. Foto: Andreas Terlaak Hans Teeuwen zingt! op de openingsdag van North Sea Jazz 2008. Foto: Andreas Terlaak

How It Aches

cd pop ****

Eén ding hebben de cabaretier en de zanger Hans Teeuwen gemeen: ze trekken zich niets aan van conventies in hun vak. Nu Teeuwen gestopt is met Nederlandstalig cabaret, volgt hij zijn roeping als popzanger. Wie nog niet helemaal overtuigd was door zijn Sinatravertolkingen uit het programma Hans Teeuwen Zingt, krijgt op het geheel zelfgeschreven How It Aches een nieuwe kans met een veel oorspronkelijker luisterervaring. Uitgaande van tamelijk ouderwetse jazz en rhythm & blues en omringd door een hechte band van uitmuntende jazzmuzikanten onder leiding van New Cool-saxofonist Benjamin Herman, zet Teeuwen het ongeremd op een swingen. Zijn stem is ruig, zijn teksten brutaal, de muziek onstuimig. Tussen de hanige rock en zelfs country van Good at it en Ain’t it great komt de crooner met de Sinatra-tic nog even om de hoek kijken in Don’t shine that light, en wordt de oude publieksfavoriet Snelkookpan verengelst tot de dampende funk van Hardware store: „Grapefruit juice, grapefruit juice, anal sex or poetry, it’s difficult to choose”. Zo valt er nog steeds wat te lachen, maar moet Hans Teeuwen toch vooral serieus genomen worden als een zanger die zijn eigenzinnigheid in uitstekende muziek vertaalt.

JAN VOLLAARD