Grote advocatenkantoren krimpen door crisis

Grote advocatenkantoren zijn vorig jaar als gevolg van de crisis in aantallen advocaten gekrompen. Ook hebben ze minder notarissen in dienst. Dat blijkt uit de Stand van de Advocatuur, een jaarlijks overzicht van uitgeverij KSU. Bij veel kantoren uit de topvijftig is het aantal advocaten met tien tot twintig gedaald.

Het totale aantal advocaten is het afgelopen jaar nog wel gegroeid met 2,5 procent tot 15.938. Dat is minder dan de groei in de jaren daarvoor. Het aantal eenmanskantoren nam met 150 toe, en verder groeien vooral kleine en sommige middelgrote kantoren (van 30 tot 70 advocaten). Dat komt ook door afsplitsingen van grote kantoren. Zoals onlangs nog door een ploeg van juristen onder leiding van de bekende curator Louis Deterink die vertrok bij Holland Van Gijzen en verder gaat als Deterink Advocaten en Notarissen. KSU constateert dat bij verreweg de meeste kantoren het aantal advocaten door natuurlijk verloop is teruggebracht.

Grootste kantoor is nu De Brauw Blackstone Westbroek, waar het aantal advocaten nog wel steeg in het vorig jaar betrokken kantoor aan de Zuidas: van 273 naar 281. Vorig jaar was Nauta Dutilh nog de grootste. Het kantoor zag het aantal advocaten dalen van 289 naar 273. Vooral de kantoren met een Angelsaksisch moeder, zoals Freshfields, Allen & Overy, Clifford Chance, Norton Rose en Greenberg Traurdi, vooral werkzaam in financiële praktijken, zagen hun advocatenbestand afnemen. Dat gold ook voor de vestiging van het Amerikaanse Simmons&Simmons, die van Rotterdam naar Amsterdam verhuisde.

Bij het merendeel van de kantoren is de winst per partner achteruitgegaan. Bij De Brauw steeg deze echter naar 650.000 euro.

De crisis in het notariaat zorgde voor een afname van 601 naar 564 notarissen bij de vijftig grootste kantoren. Alleen bij De Brauw en bij Loyens & Loeff steeg dat aantal.