Gonjasufi

A Sufi And A Killer

cd pop ****

Gonjasufi (Sumach Ecks) voert een constante strijd met zijn demonen. De Amerikaanse rapper en zanger heeft lang geworsteld met een drugsverslaving, die hij met behulp van yoga heeft overwonnen. Inmiddels is hij yogaleraar – met zijn baard en dreadlocks als boomstronken ziet hij eruit als een soefimysticus. Hij pendelt heen en weer tussen de Mojave-woestijn en de straten van Los Angeles. Op A Sufi And Killer probeert hij zijn demonen uit te drijven.

Dit heeft een verbluffend album opgeleverd dat zich niets aantrekt van genres. Beatmakers Gaslampkiller en Flying Lotus uit Los Angelesj hebben psychedelische pop en exotische funk uit Iran en Turkije gesampled en gebruikt in korte, gruizige maar o zo pakkende liedjes. Die houden het midden tussen triphop, pop en soms zelfs garagerock à la The Stooges. Dat laatste is het geval op SuzieQ, waarin Gonjasufi vertwijfeld bromt: „My shadow, it keeps on following me”.

De stem van Gonjasufi is de uitblinker. Zijn stembanden lijken van schuurpapier. Hij gromt, brult, krast en zingt met een krakerige falset. Steeds klinkt er onderhuidse woede, angst en frustratie door. Soms wint de soefi het van de moordenaar, dan weer andersom. Een boeiend gevecht is het zeker.

Toon Beemsterboer

    • Toon Beemsterboer