Geef haar geen lift

Jongen met geel shirt en zwart petje zegt: „Wilt u misschien skateboarden, meneer?” Jan Peter Balkenende, handen in de zij, luistert geïnteresseerd naar de uitleg. Dan gaat hij met beide voeten op het skateboard staan, wiebelt een beetje heen en weer en stapt er weer af. Twijfel. Geel shirt zegt: „Ik zie aan u dat u de feeling al heeft.” En daar gaat de premier. Het linkerbeen op het skateboard, zacht afzetten met het rechterbeen… boem! Balkenende valt. Als hij weer staat, kijkt de premier ongemakkelijk om zich heen en zegt: „Ik deed mijn best, toch, hè?”

Zouden Richard Ronay en William von Hippel van University of Queensland in Australië Balkenendes blooper uit 2007 kennen? Zouden ze het als inspiratie hebben gebruikt voor het onderzoek dat ze onlangs in Social Psychological and Personality Science publiceerden? De psychologen ronselden 96 skateboarders voor een experiment. Ze moesten twee verschillende trucs elk tien keer uitvoeren voor de camera van een mannelijke onderzoeker. Een andere onderzoeker hield bij of de truc lukte, mislukte of dat de poging werd afgebroken.

Na een korte pauze werd hun gevraagd beide trucs nog tien keer te doen. Bij de helft van de proefpersonen werd de cameraman op dat moment afgelost door een beeldschone vrouw. Maakte dat uit? Jazeker! In aanwezigheid van de vrouw gingen de mannen opeens veel meer risico nemen. Ze braken veel minder vaak een poging af, wat ertoe leidde dat meer trucs lukten, maar ook meer trucs mislukten dan met een mannelijke cameraman. Uit speekselmonsters bleek bovendien dat de heren in het bijzijn van de vrouw meer testosteron hadden aangemaakt. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat mannen extra veel risico nemen om indruk te maken op het andere geslacht.

Volgens Ronay en Von Hippel zijn de resultaten van het onderzoek niet alleen van toepassing op skateboarders. Hetzelfde risicovolle gedrag zouden mannen vertonen als ze met een ‘mooie vrouw’ in een auto zitten. Wil je als man dus veilig thuiskomen? Bied die mooie dame dan vooral geen lift aan.

Rik Kuiper & Tonie Mudde

Dit was de laatste tip van Rik Kuiper en Tonie Mudde. Hun boek Maak nooit je bed op is verkrijgbaar in de boekwinkel.

    • Tonie Mudde
    • Rik Kuiper