Erdogan heeft weer een voorstel: Turkse scholen in Duitsland

Een voorstel van de Turkse premier Erdogan om in Duitsland Turkse middelbare scholen te stichten, stuit op brede kritiek. Bondskanselier Merkel voelt er niets voor. Zelfs vertegenwoordigers van Turkse organisaties in Duitsland wijzen Erdogans omstreden proefballon af.

Merkel bezoekt begin volgende week Turkije. Erdogan lanceerde z’n idee in een interview met weekblad Die Zeit. Het is niet voor het eerst dat hij zich met de Duitse binnenlandse politiek bemoeit. Twee jaar geleden zei hij in Keulen, waar veel Turken wonen, dat „assimilatie een misdaad tegen de menselijkheid is”. Ook toen opperde hij de gedachte dat in Duitsland aparte Turkse scholen moeten komen, waar in het Turks les wordt gegeven.

Merkel reageert nu, net als toen, kritisch op Erdogans uitlatingen. Ze vindt dat kinderen in Duitsland principieel naar een Duitstalige school moeten. Dat bevordert de integratie. Ze krijgt steun van Kenan Kolat, voorzitter van de Turkse gemeente in Duitsland. Hij zegt vandaag in diverse media dat het een achterhaalde gedachte is dat Turkse scholieren eerst hun moedertaal moeten leren en pas daarna Duits.

In de Bondsrepubliek wonen circa 2,5 miljoen mensen van Turkse afkomst. Erdogans voorstel wordt overigens in Duitsland al gepraktiseerd, zij het niet op grote schaal. In Berlijn-Spandau, Keulen, Mannheim en Hannover zijn Turkse (privé)-gymnasia. Eerste taal is Duits, tweede Turks. Enkele scholen zijn opgericht door ouders die vonden dat hun kinderen een achterstand dreigden op te lopen door discriminatie.