Eigenaar tv-station Venezuela gearresteerd

De eigenaar van het enig overgebleven Venezolaanse tv-station dat kritisch is jegens president Hugo Chávez, Globovisión, is gisteren gearresteerd. Guillermo Zuloaga wordt verdacht van „beledigende” uitlatingen over de president tijdens een bijeenkomst van de Inter Amerikaanse Pers Associatie op Aruba afgelopen weekend.

Tijdens de bijeenkomst praatten Zuloaga en andere vertegenwoordigers van de media over het gebrek aan vrije meningsuiting en de staatrepressie jegens critici in Venezuela. Hij is inmiddels vrijgelaten, maar mag het land niet verlaten zolang openbare aanklagers zijn zaak onderzoeken.

Eerder deze week arresteerden de autoriteiten oud-presidentskandidaat Oswaldo Álvarez Paz van de sociaal-christelijke oppositiepartij COPEI wegens diens uitlatingen in een tv-programma van Globovisión. In de talkshow Aló Ciudadano (‘Hallo Burger’) beschuldigde Álvarez Paz de Venezolaanse regering van banden met drugsgerelateerde organisaties zoals de Colombiaanse linkse rebellenbeweging FARC.

Globovisión wordt door president Chávez al jaren bekritiseerd en bedreigd met sluiting. In februari moest directeur Alberto Federico Ravell vertrekken onder druk van het bestuur. Zuloaga ontkende toen dat Ravell weg moest onder druk van de regering.

De arrestaties van Zuloaga en Álvarez Paz hebben tot felle protesten van mensenrechtenorganisaties geleid. De Amerikaanse directeur van Human Rights Watch, José Miguel Vivanco, sprak van een „donkere periode” die Venezuela lijkt in te gaan, waarin Chavéz daadwerkelijk uitvoering geeft aan „draconische wetten” over censuur. (AP, Reuters)