Eerste Japanse wereldkampioen kunstrijden

Daisuke Takahashi gisteravond op weg naar de wereldtitel. Foto AP Daisuke Takahashi, from Japan, performs during the free skate on the way to winning the gold medal in the men's competition Thursday, March 25, 2010, at the World Figure Skating Championships in Turin, Italy. (AP Photo/The Canadian Press, Paul Chiasson) AP

Daisuke Takahashi heeft gisteren bij de wereldkampioenschappen kunstrijden in Turijn historie geschreven. De winnaar van olympisch brons kroonde zich in de Italiaanse stad tot de eerste Japanse wereldkampioen in de geschiedenis. De vierentwintigjarige Takahashi verdedigde gisteren op de lange kür met succes zijn eerste plek in het klassement. In de laatste kür van de avond imponeerde hij met een viervoudige flip. Takahashi eindigde op een totaal van 257,70 punten.

De Canadees Patrick Chan veroverde met 247,22 punten het zilver, de bronzen medaille ging naar de Fransman Brian Joubert (241,74). Olympisch kampioen Evan Lysacek uit de Verenigde Staten ontbrak op de wereldtitelstrijd, net als de Rus Jevgeni Pljoesjtsjenko die in Vancouver het zilver kreeg omgehangen.

De Japanner eindigde drie jaar geleden als tweede bij de WK. Hij miste het voorgaande seizoen vanwege een zware knieblessure, maar maakte dit jaar een overtuigende rentree. Na het brons in Vancouver volgde in Turijn historisch goud. Takahashi kreeg woensdag al de meeste punten voor zijn korte kür en gisteren overtuigde hij op de muziek van Nino Rota (La Strada in the Palavela) ook op de lange oefening. „Ik was in staat op de toppen van mijn kunnen te presteren”, glimlachte de Japanse wereldkampioen.

De Belg Kevin Van Der Perren eindigde knap als achtste, met een score van 218,43 punten. (ANP)