Economie kort

Advocaten eisen compensatie voor Toyota-bezitters

SAN DIEGO. Amerikaanse rechters buigen zich over de kwestie of auto-eigenaren een aanklacht kunnen indienen tegen fabrikant Toyota. De zaak zou het Japanse concern wel eens 40 miljard dollar (30 miljard euro) kunnen kosten. Een groep advocatenkantoren uit twintig Amerikaanse staten heeft de zaak gisteren bij de rechtbank in San Diego neergelegd. Zij vinden dat Toyota-bezitters compensatie moeten krijgen voor de waardevermindering van hun wagens. Als automobilisten hun Toyota willen doorverkopen, hebben zij last van het slechte imago van de Japanse auto’s, vinden de raadsmannen. De afgelopen maanden heeft Toyota wereldwijd meer dan acht miljoen auto’s moeten terugroepen wegens technische problemen. De mankementen zouden tot nu toe aan 58 mensen het leven hebben gekost. (ANP/AFP)

Miljardeninjectie van Dubai in Dubai World

Dubai. De overheid van Dubai steekt 9,5 miljard dollar (7,1 miljard euro) in het investeringsfonds Dubai World, ten behoeve van een reddingsplan voor de maatschappij ter waarde van 23,5 miljard dollar om schulden te herfinancieren. Dat heeft de regering van het sjeikdom, dat deel uitmaakt van de Verenigde Arabische Emiraten, gezegd. Als deel van de financiële injectie worden aflopende obligaties van vastgoedmaatschappij Nakheel, een dochterbedrijf van Dubai World, geheel opnieuw gefinancierd. Er komt geen nieuwe hulp van buurstaat Abu Dhabi. Dubai World schokte de financiële wereld in november toen het vroeg om zes maanden uitstel van betaling. Het conglomeraat, dat volledig staatseigendom is, had meer tijd nodig om 26 miljard dollar aan schulden terug te betalen, vooral van vastgoeddochters Nakheel en Limitless World. (Reuters, BBC)

Wall Street boekt flinke winsten

NEW YORK. De effectenbeurzen in New York hebben gisteren flinke winsten geboekt. Vooral banken en technologiefondsen waren in trek. De Nasdaq-index, een belangrijke graadmeter voor de technologiesector, won 1,3 procent tot 2429 punten. Het bericht dat het Amerikaanse ministerie van Financiën volgende maand mogelijk een plan presenteert om zich terug te trekken uit Citigroup was goed nieuws voor de banken. Citigroup is een grote bank die met veel overheidssteun overeind is gehouden. Beleggers maakten uit dit nieuws op dat het steeds beter gaat met de banken. Het optimisme werd verder gevoed door cijfers over nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten. Die daalden vorige week sterk. (ANP)

KPN en Vodafone stappen naar rechter

AMSTERDAM. Telecombedrijven KPN en Vodafone hebben een kort geding aangespannen over de opzet van een frequentieveiling voor mobiel internet. Dat hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt. Ze voeren de rechtszaak tegen het agentschap Telecom, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. KPN vindt dat mogelijke nieuwe toetreders veel meer ruimte krijgen dan de huidige telecombedrijven. De onderneming benadrukt wel een voorstander te zijn van „nieuwe spelers die de markt duurzaam stimuleren”. Vodafone stelt dat er meer duidelijkheid moet zijn over het beleid voordat de veiling plaatsvindt. Bovendien voelt Vodafone zich benadeeld ten opzichte van zowel nieuwkomers als de gevestigde orde. De zogeheten 2,6 GHz-veiling, waarmee mobiel internet mogelijk wordt met de snelheid en de (beeld-)kwaliteit van een breedbandverbinding, werd vorig najaar aangekondigd en begint op 20 april. Nederland telt drie grote aanbieders van mobiele communicatie: KPN, Vodafone en T-Mobile. T-Mobile kan zich vinden in de bezwaren van KPN en Vodafone, maar maakt niet de gang naar de rechter. „We vinden de veiling op deze manier een schande”, aldus een woordvoerder van T-Mobile. „Maar we stappen niet naar de rechter, omdat dat de veiling kan vertragen. We willen nu zo snel mogelijk duidelijkheid.” (ANP)