Dit zijn pas echte dandy's

Dit zijn pas echte dandy’s Rotterdam. Ze lopen rond in kleurige pakken en roken sigaren. ‘Sapeurs’ zijn mannen in Congo die mode verheven hebben tot een vorm van religie. Met excentrieke merkkleding bepalen zij hun identiteit. Vandaag openen drie van deze Congolese dandy’s in Amsterdam de fototentoonstelling Gentlemen of Bacongo. De expositie toont een serie intrigerende beelden van sapeurs, gemaakt door de Italiaanse fotograaf Daniele Tamagni. De oorsprong van de naam ‘sapeur’ (brandweerman) is een mysterie. Volgens sommigen worden de dandy’s zo genoemd omdat hun eerste ontmoetingsplaatsen pal achter de brandweerkazerne in de Congolese hoofdstad Brazzaville lagen. Maar volgens de officiële verklaring is sapeur afgeleid van SAPE, een afkorting van Société des Ambianceurs et des Personnes Elégantes. Het fenomeen sapeur is niet geheel onbekend in Europa. De eerste tentoonstelling over de Congolese gentleman werd in 1984 georganiseerd in het Centre Pompidou in Parijs. In 1995 publiceerde een Brits blad een serie foto’s van Congolezen met de vraag „Are these the best dressed men in London?” Ze inspireerden modeontwerper Paul Smith in 2000 tot een collectie. De tentoonstelling Gentlemen of Bacongo vormt het begin van een internationaal kunstprogramma voor Amsterdam dat het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst samen organiseren. www.internationalekunstinamsterdam.nl Foto Daniele Tamagni

Ze lopen rond in kleurige pakken en roken sigaren. ‘Sapeurs’ zijn mannen in Congo die mode verheven hebben tot een vorm van religie. Met excentrieke merkkleding bepalen zij hun identiteit.

Vandaag openen drie van deze Congolese dandy’s in Amsterdam de fototentoonstelling Gentlemen of Bacongo. De expositie toont een serie intrigerende beelden van sapeurs, gemaakt door de Italiaanse fotograaf Daniele Tamagni.

De oorsprong van de naam ‘sapeur’ (brandweerman) is een mysterie. Volgens sommigen worden de dandy’s zo genoemd omdat hun eerste ontmoetingsplaatsen pal achter de brandweerkazerne in de Congolese hoofdstad Brazzaville lagen.

Maar volgens de officiële verklaring is sapeur afgeleid van SAPE, een afkorting van Société des Ambianceurs et des Personnes Elégantes.

Het fenomeen sapeur is niet geheel onbekend in Europa. De eerste tentoonstelling over de Congolese gentleman werd in 1984 georganiseerd in het Centre Pompidou in Parijs. In 1995 publiceerde een Brits blad een serie foto’s van Congolezen met de vraag „Are these the best dressed men in London?” Ze inspireerden modeontwerper Paul Smith in 2000 tot een collectie.

De tentoonstelling Gentlemen of Bacongo vormt het begin van een internationaal kunstprogramma voor Amsterdam dat het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst samen organiseren.

www.internationalekunstinamsterdam.nl