'Dit is de mooiste finale die je maar kunt bedenken'

Onderwerp/Subject: Feyenoord - Ajax (3-1) KNVB-Cup Final Club/Team/Country: Feyenoord Seizoen/Season: 1979/1980 FOTO/PHOTO: Supporters clashing with riot police Trefwoorden/Keywords: #L #05 #11 %15,0 $18 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. PICS UNITED/GEORGE VERBERNE

Go Ahead Eagles 0 Ajax 6

Ruststand 0-2. 12. De Zeeuw 0-1, 39. Pantelic 0-2, 75. De Jong 0-3, 77. Eriksen 0-4, 78. Rommedahl 0-5, 84. Lodeiro 0-6. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 6.439.

Bekerfinale Feyenoord-Ajax. Een mooier affiche is voor veel voetballiefhebbers nauwelijks denkbaar. Of burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam er ook zo over denkt, is de vraag. Hij zal op 25 april in en om de Kuip omvangrijke veiligheidsmaatregelen moeten nemen om het duel in goede banen te leiden. Ajax bereikte gisteravond net als Feyenoord de finale door Go Ahead Eagles in de halve eindstrijd met 6-0 te verslaan. „Aboutaleb, de joden komen”, zong de mee gereisde aanhang van Ajax.

Vanochtend is besloten dat supporters van Ajax de eindstrijd in de Kuip mogen bijwonen. „Nu hebben ze de mogelijkheid te laten zien dat ze zich ook kunnen gedragen”, meent Rik van den Boog, algemeen directeur van Ajax. „Dit is de mooiste finale die je maar kunt bedenken.” Trainer Martin Jol kan zich geen eindstrijd zonder aanhang van zijn elftal voorstellen. „Dat verdienen de fans. Als ze niet zouden worden toegelaten was ik voor het spelen van twee wedstrijden geweest of het verplaatsen van de finale naar de Arena in Amsterdam.”

Alleen op 17 mei 1980 stonden Feyenoord en Ajax ook in de finale. Ondanks de volgepakte Kuip (60.000 toeschouwers) waren er geen grote wanordelijkheden. Feyenoord won met 3-1 van de aartsrivaal, dat via Frank Arnesen aan de leiding was gekomen. Peter Petursson (twee keer) en Carlo de Leeuw stelden orde op zaken.

Saillant is dat Leo Beenhakker, nu technisch directeur van Feyenoord, in 1980 als coach van Ajax in dienst was. Van de Ajacieden die toen in actie kwamen werkte Simon Tahamata als jeugdtrainer bij de Amsterdammers.

Bij Feyenoord zijn nog wel spelers uit de confrontatie van toen werkzaam bij die club: Joop Hiele als hoofd van de keepersacademie, Ben Wijnstekers verricht commerciële werkzaamheden voor de stadionclub, Stanley Brard is hoofd jeugdscouting, terwijl Carlo de Leeuw al jarenlang als materiaalman bij de nummer vier van de eredivisie werkt.

Om wederom tegen Feyenoord in de bekerfinale uit te komen moest Ajax eerst gisteravond in Deventer de klus klaren tegen Go Ahead Eagles. De wedstrijd werd voor 6.439 toeschouwers gespeeld, en burgemeester Andries Heidema van Deventer had veiligheidsmaatregelen getroffen om het duel in goede banen te leiden en een noodverordening ingesteld.

Bijna dertig jaar geleden werd in de Adelaarshorst eveneens een memorabele wedstrijd gespeeld. Ook toen was Ajax op bezoek. Leo Beenhakker stelde op 23 augustus 1980 een jeugdige spits op in het basisteam, die net had gedebuteerd: Wim Kieft. Hij maakte twee treffers. Het mooiste doelpunt kwam op naam van een echte debutant: Frank Rijkaard. Hij soleerde over de as van het veld door de verdediging en passeerde ook de doelman. Ajax won met 2-4.

Gisteravond waren de krachtsverhoudingen veel groter. Ajax zette Go Ahead direct vast. Het verschil in baltempo en handelingssnelheid tussen de nummer twee van de eredivisie en de nummer drie van een afdeling lager, was schrikbarend. Ajax kwam in de twaalfde minuut op voorsprong door nota bene voormalig Go Ahead-speler Demy de Zeeuw. Marko Pantelic vergrootte de voorsprong. In de tweede helft stortte Go Ahead in nadat Siem de Jong en Christian Eriksen Ajax aan een 4-0 voorsprong hadden geholpen.

Dennis Rommedahl en Nicolas Lodeiro (vrije trap) brachten de eindstand op 0-6. Het publiek bleef even enthousiast en zong You’ll never walk alone. Jol: „Misschien een beetje rare uitslag voor een halve bekerfinale. Men zag het hier als de wedstrijd van de laatste decennia. Anders kan ik de goede stemming niet verklaren bij 0-6.”

    • Erik Oudshoorn