De rampentas: gouden deken en sfeervolle kaarsjes om te overleven

Heb jij al een rampentas? De minister vind dat iedereen die moet kopen. Want je weet maar nooit.

Stel dat vanavond de stad onder water stroomt. Dan moet je naast de mussen op het dak zitten. De daken zijn eilandjes geworden in een heel groot meer. Of de stroom valt uit, en de stad zit in het donker. Of iedereen krijgt een nieuwe griep. De kans is klein, maar er kan een ramp gebeuren. Net als de aardbeving in Haïti, of de vuurwerkramp in Enschede. Wat moeten we dan doen?

Dan moeten wij de gele rampentas openmaken die de minister voor ons heeft gemaakt.

De minister van Binnenlandse Zaken vindt dat alle Nederlanders alvast aan de rampen van morgen moet denken. Dus voert zij sinds anderhalf jaar een actie om iedereen een rampentas van vijftig euro te verkopen. In reclames op de tv worden kinderen alvast bang gemaakt. Dan kopen de ouders sneller een tas. Daarin zitten spullen die je kunt gebruiken bij een ramp. Ik weet niet zeker of je er minder bang van wordt. Je zit toch steeds aan die ramp te denken als je de gele tas ziet staan.

Op de rampentas staat een gezicht zonder haren, oren en mond. Is dat een slachtoffer? Wel heeft hij een vooruitspoelknop op zijn achterhoofd. Gek aan de tas is dat hij maar één handvat heeft. Is dat misschien handig als je een arm verliest bij de ramp? Eigenlijk zonde om de rampentas pas te gebruiken als er een ramp is, want die spullen zijn geweldig om nu al mee te spelen. Het zijn net kampeerspullen.

In de tas zitten twee prachtige dekens. Aan één kant goud, en de andere kant zilver. Als je tovenaar of koning wil spelen, kun je de dekens als mantel gebruiken. De reddingsdekens zijn eigenlijk om warm te blijven. Of juist koel. Dan moet je ze omdraaien. Met de zaklamp zijn die dekens de handigste spullen. Vooral in de auto, voor als je pech krijgt en het vriest.

Er zit ook een radiootje in, om naar de rampenzender te luisteren. En een flesje waarmee je je handen kunt wassen zonder water. Met de gele waarschuwingsfluit kun je de brandweer roepen, als je onder het puin ligt begraven. Maar je kunt er ook gewoon voor je plezier op blazen. Hij kan heel hard.

Altijd mooi is zo’n zilveren zakmes, met elf verschillende dingen. Je moet hem meteen gebruiken want de rampenradio moet worden open geschroefd om de batterijen erin te doen. De kurkentrekker van het zakmes blijft steeds haken aan het binnenzakje, dus als mama tijdens de ramp zin krijgt in een wijntje, moet ze even geduld hebben.

Een beetje gek zijn de lucifers en de waxinelichtjes. Mijn neef Hans demonstreerde ooit tegen de oorlog met een spandoek waarop stond: Gifkikkers! Hoe richt je een schuilkelder gezellig in? De minister heeft geluisterd, want met de waxinelichtjes kan het best gezellig worden in de schuilkelder. Ze zijn extra groot, en je hebt voor vijftig uur sfeer, als je ze één voor één gebruikt.

Maar zijn ze echt handig, kaarsjes en lucifers? Bij een brand zijn ze niet nodig, en bij een storm waaien ze uit. Bij een overstroming worden ze nat. Volgens de verpakking zijn de lucifers watervast. Je kunt ze gewoon in een glas water gooien, en dan branden ze toch.

Wilfred Takken

Meer informatie op denkvooruit.nl en noodpakket.nl.

    • Wilfred Takken