Das Weisse Band

Regisseur: Michael Haneke. € 24,99.

dvd film ****

De ijzige pracht van Das Weisse Band, die sinistere geschiedenis in dorp Eichwald vlak voor de Eerste Wereldoorlog, is al genoeg geprezen. Voor 25 euro ligt nu een luxe editie met bonusschijf in de winkel. Erg interessant als de geniale, misantropische schoolmeester Michael Haneke u ook zo fascineert.

In een ‘making of’ zien we de perfectionist op zijn set. Exact wat je verwacht: streng, helder, arrogant, dominant, kribbig. Zo treft hij in een schuur een te modern glanzende spijker. „Ach, daar hangen we toch iets over.” Haneke foetert: „Daar hangen we niks over! Dit is spuuglelijk! Belachelijk!”

„Hij is heel direct. Sommige vinden het grenzen aan norsheid”, zegt een actrice. Acteur Burghart Klaussner: „Radeloos zag ik hem nooit. Wel vaak razend.” Echtgenote Susi: „Laat je hem zijn gang gaan, dan gaat hij veel te ver. Wordt hij een despoot, een macho.”

In een portret nog meer Haneke, op de set, zijn film mixend, op weg naar Cannes. Filosoferend over muziek – hij werd tot zijn spijt geen pianist – zijn panische angst voor geweld en zijn beroepsmisvorming: nooit beleeft hij iets spontaan. Als kind observeerde en noteerde hij al. „Zo mis je veel.”

Leuke details ook. Hoe hij zijn figuranten met bussen uit Roemenië haalt: in Duitsland zijn verweerde boerenkoppen niet langer voorradig. Zal je zien dat zij hun baarden op hun paasbest hebben geschoren, wat juist niet moet. Kan Haneke weer grommen.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol