boekberichten

Fantasy-auteur Pullman bedreigd voor boek verschijnt

Het nieuwe boek Philip Pullman verschijnt pas over een maand, maar de auteur van bovennatuurlijk georiënteerde fantasyromans heeft nu al dreigbrieven ontvangen. Reden is de titel van zijn boek: The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ. (De goede man Jezus en de schoft Christus) In dit boek zal ‘blijken’ dat de versie van Jezus’ levensverhaal sterk door de apostel Paulus is gekleurd. Vervloeking, eeuwig branden in de hel: het wordt Pullman allemaal toegewenst. Ook bij de uitgeverij komen dreigbrieven binnen. Pullman is al vaker bedreigd vanuit christelijke hoek. Er zal extra beveiliging zijn bij het literaire festival in Oxford waar Pullman dit weekeinde optreedt.

Het is literatuur versus chicklit

De opmerkingen van Orange-prize juryvoorzitter Daisy Goodwin dat de inzendingen voor deze prijs voor schrijfsters zo somber waren, hebben veel discussie veroorzaakt in de Britse media. Goodwin werd aangevallen omdat zij alle inzendingen van een jaar hiermee terzijde schoof, en omdat ze de boeken van bijvoorbeeld Zoë Heller over het hoofd zou zien. Een van de genomineerde schrijfsters, Amanda Craig, verklaarde daarop: „Er is een idee ontstaan dat er voor schrijfsters twee wegen zijn. Het pad van de chicklit en de serieuze literatuur. Als schrijfsters het serieuze pad nemen, voelen ze misschien de behoefte een en ander aan te zetten om met respect behandeld te worden.”

Geen Nederlanders bij ‘kleine Nobelprijzen’

De Belgisch-Britse illustratrice en schrijfster Kitty Crowther is woensdag bekroond met de Astrid Lindgren Memorial Award. De prijs van vijf miljoen Zweedse kronen (495 duizend euro) wordt wel de kleine Nobelprijs genoemd. Net als overigens de Hans Christiaan Andersen Award, die op de kinderboekenbeurs van Bologna werd uitgereikt aan de Britse auteur David Almond. Voor beide prijzen waren ook Nederlanders genomineerd.

Flora Vos en de ‘the making of’ ervan

De succesvolle debuutroman Of hoe waarom van de schrijfster Hanna Bervoets verschijnt deze week in een e-bookeditie. De digitale versie van het boek is voorzien van een ‘making of’, een serie scènes waarin de hele ontstaansgeschiedenis van de roman wordt weergegeven. Al voor de verschijning was er veel te doen over het boek, toen bleek dat Bervoets een handige publiciteitsstunt bedacht voor haar boek. Als haar romanpersonage Flora Vos had ze honderden mensen vrienden gemaakt op netwerksites als Twitter en Facebook. Endemol Nederland heeft een optie genomen op de filmrechten van het boek.

Herkansing voor gemiste Booker Prize

De organisatie van de Lost Booker Prize heeft zijn shortlist bekendgemaakt, dat meldt de BBC. Muriel Spark en Nina Bawden behoren tot de zes kanshebbers op de ongewone Britse onderscheiding. Begin februari werd de longlist met 22 namen bekendgemaakt, nadat de literair agent Peter Straus ontdekte dat er nooit een Booker Prize was uitgereikt voor de boeken die in 1970 waren verschenen. Verder zijn voormalige Booker Prizewinnaar JG Farrell en Shirley Hazzard, Mary Renault en Patrick White genomineerd.

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.be