Ajax plaatst zich voor bekerfinale

Ajax heeft zich gisteravond geplaatst voor de finale van de KNVB-beker. De Amsterdamse ploeg won in Deventer met 6-0 van Go Ahead Eagles. In de finale, die op 25 april in de Rotterdamse Kuip wordt gespeeld, treft Ajax Feyenoord dat woensdag in de andere halve finale met 2-1 van FC Twente won.

Ajax kwam in de Adelaarshorst, dat met zesduizend toeschouwers vol zat, na elf minuten op een 1-0 voorsprong door Demy de Zeeuw. In de 38ste minuut vergrootte Marko Pantelic de marge. In de 75ste minuut maakte Siem de Jong 0-3, twee minuten later scoorde Christian Eriksen 0-4 en een minuut later Dennis Rommedahl 0-5. Nicolas Lodeiro bepaalde de eindstand op 0-6.

Ajax weet nog niet of het supporters mee naar de Kuip mag nemen. De Amsterdamse club is in afwachting van een besluit van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. De burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam hebben vorig jaar afgesproken dat duels tussen Feyenoord en Ajax tot 2014 alleen worden bijgewoond door fans van de thuisclub. Ze namen die beslissing na een reeks van ongeregeldheden tussen beide supportersgroepen. Voor wedstrijden als de bekerfinale en de Johan Cruijff Schaal kan een uitzondering worden gemaakt. De bekerfinale wordt altijd in Rotterdam gespeeld. De Arena krijgt de strijd om de Johan Cruijff Schaal jaarlijks toegewezen. Feyenoord en Ajax stonden in 1980 voor het laatst tegenover elkaar in de finale van de KNVB-beker. Feyenoord won in 1980 met 3-1.