Zilveren medaille renner Schep bij WK baan

Baanwielrenner Peter Schep heeft gisteren bij de WK in Kopenhagen een zilveren medaille behaald op het onderdeel puntenkoers. De 33-jarige renner, in 2006 wereldkampioen op dit onderdeel, moest alleen de oppermachtige Australiër Cameron Meyer laten voorgaan.

„Met deze benen was dit het maximaal haalbare”, zei Schep na afloop. Meyer (22) ging met Schep mee in een groep van vier renners die het peloton dubbelde. Even later slaagde de Australisch kampioen tijdrijden, die op de weg rijdt voor Garmin, er solo in om nog een ronde voorsprong te nemen. „Ik had mee moeten gaan, dat was mijn enige foutje. Maar hij was natuurlijk wel de beste. Ik heb er vrede mee.” De Tsjech Milan Kadlec werd verrassend derde.

Schep werd de afgelopen jaren geplaagd door blessures. Het begon in 2007 bij de WK waar hij bij de finish werd aangereden. Het zilver in de koppelkoers, behaald met Danny Stam, woog niet op tegen de sleutelbeenbreuk. De winter erna viel hij nogmaals, maar de operatie werd uitgesteld omdat hij zich moest plaatsen voor de Spelen. Hij won brons bij de WK in Manchester, een operatie volgde maar ‘Peking’ liep uit op een teleurstelling. Vorig jaar miste hij de WK door een kuitblessure.

Debuterend bondscoach en oud-baanrenner Robert Slippens schreeuwde Schep kort voor de helft van de wedstrijd toe attent te zijn op een ontsnapping. „Het is smoelen kijken”, wist de ervaren zesdaagserijder. Schep betrok de nieuwe bondscoach nadrukkelijk in zijn succes, hoewel hij niets wilde afdoen aan de verdiensten van Peter Pieters, de afgelopen tien jaar de succesvolle voorganger van Slippens.

Dankzij Schep liep de openingsdag van de WK in Kopenhagen toch goed af voor Nederland. Willy Kanis, de verwachte medaillewinnares op de 500 meter, had eerder de frustrerende vierde plaats bereikt. Ze reed op de 500 meter tijdrit een persoonlijk record (33,801) maar zag na haar de Australische Anna Meares (33,381) de wereldtitel wegkapen en Simona Krupeckaite het zilver. En ook de Wit-Russische Olga Panarina was sneller. (ANP)